Actualitate

Avocații Poporului solicită Parlamentului să modifice legislația în domeniul controlului tutunului, „ca măsură esențială de responsabilitate față de generațiile actuale și viitoare”

post-img
foto simbol

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, și Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, solicită Parlamentului Republicii Moldova să aprobe proiectul de lege nr. 280/2024 privind modificarea legislației în domeniul controlului tutunului, fără intervenții care să slăbească măsurile de protecție prevăzute. Această inițiativă legislativă este esențială pentru reducerea impactului nociv al consumului de tutun asupra sănătății publice și pentru alinierea la standardele internaționale și europene, spun cei doi avocați.

Ceslav Panico și Vasile Coroi subliniază că noile măsuri propuse de Ministerul Sănătății, cu sprijinul Guvernului, urmăresc reducerea semnificativă a acestor efecte nocive și îndeplinirea obligațiilor Republicii Moldova în cadrul Convenției-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății pentru Controlul Tutunului și al Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Proiectul urmărește să diminueze expunerea populației la fumul de tutun, să reducă consumul produselor din tutun, să interzică publicitatea acestora și să consolideze reglementările pentru produsele conexe, precum țigările electronice. Conform standardelor internaționale și naționale, aceste măsuri sunt esențiale pentru protejarea drepturilor fundamentale, în special ale copiilor, care au dreptul la un mediu sănătos.

„Adoptarea acestui proiect de lege constituie o măsură esențială de responsabilitate față de generațiile actuale și viitoare, reafirmând angajamentul statului față de sănătatea publică și drepturile copilului. În acest sens, Ombudsmanii au cerut Parlamentului să apere politicile de sănătate publică împotriva influenței comerciale a industriei tutunului”, se spune într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Mai mult, Avocații Poporului recomandă ca reglementările legislative să fie însoțite de măsuri educaționale și preventive pentru a reduce consumul de tutun și a proteja sănătatea copiilor și tinerilor.

Statisticile relevă o creștere îngrijorătoare a consumului de produse din tutun în rândul adolescențiloe, se spune într-un comunicat al Avocatului Poporului. În 2019, în Republica Moldova, 16,3% dintre tinerii cu vârste între 13 și 15 ani erau consumatori activi de produse din tutun sau de produse care conțin nicotină. Conform celor mai recente date din 2022, obținute din studiul „Comportamentul privind sănătatea copiilor de vârstă școlară”, 25% dintre adolescenții cu vârste între 13 și 17 ani au utilizat țigări electronice.

Ombudsmanii au remarcat că, pe parcursul anului 2023, autoritățile nu au reușit să restricționeze comercializarea produselor electronice cu conținut de nicotină, observându-se o favorizare a intereselor comercianților de astfel de produse, chiar și la cel mai înalt nivel. Prin urmare, au recomandat Ministerului Sănătății să consolideze cadrul național pentru interzicerea comercializării produselor cu conținut de nicotină, indiferent de forma și tipul acestora, în afara spațiilor special autorizate.

Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat de articolul 36 din Constituție. Conform jurisprudenței Curții Constituționale, acest drept reprezintă un drept fundamental al omului, iar protejarea sănătății populației constituie o prioritate națională și un obiectiv esențial al sistemului de sănătate, care vizează realizarea unui nivel înalt de sănătate pentru toți cetățenii.

Ombudsmanii consideră că, în contextul reglementării produselor nocive, cum ar fi tutunul și produsele conexe, este esențial să se asigure un echilibru între interesele comercianților și protecția sănătății publice. Atunci când aceste interese sunt puse în balanță, protecția sănătății trebuie să primeze. Aceasta reflectă necesitatea impunerii unor restricții industriei tutunului pentru a proteja sănătatea cetățenilor.

Pentru mai multe detalii puteți consulta Opinia Avocaților Poporului privind proiectul de lege nr. 280/2024 privind modificarea unor acte normative în domeniul controlului tutunului aici.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter