Social

Republica Moldova a semnat acordul cu Uniunea Europeană privind achiziţiile publice comune în domeniul sănătăţii

Republica Moldova a semnat acordul cu Uniunea Europeană privind achiziţiile publice comune în domeniul sănătăţii

Republica Moldova a semnat astăzi acordul cu Uniunea Europeană privind achiziţiile publice comune în domeniul sănătăţii. Parafarea înţelegerii a fost prilejuită de vizita oficială la Chişinău a comisarului european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides. Acest acord ne oferă posibilitatea de a procura medicamente şi echipamente medicale alături de ţări ale UE.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Azi am semnat acest memorandum foarte important care ne permite să efectuăm procurări de medicamente împreună cu ţări ale Uniunii Europene care vor permite să avem un acces la acele medicamente care nu se regăsesc aici în Republica Moldova şi de asemenea să coborâm costurile de procurare. Expertiza şi sprijinul politic al UE sunt esenţiale la această etapă. Am discutat cu ministrul despre domeniile prioritare şi acţiunile care trebuie de întreprins pentru a consolida sistemul de sănătate din Republica Moldova.”

Acordul îşi propune şi îmbunătăţirea pregătiri ţărilor participante pentru a combate bolile grave şi pandemiile.

STELLA KYRIAKIDES, comisar european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară: „În calitate de semnatară a acestui Acord, Republica Moldova, sistemul său de sănătate și cetățenii săi vor deveni mai puternici și mai bine pregătiți pentru a răspunde la orice fel de crize legate de sănătate. Semnarea acordului marchează încă un pas important în parcursul Republicii Moldova spre integrarea europeană.”

Republica Moldova a devenit a 38-a ţară care încheie acest acord. Mecanismul a fost creat în 2014 şi permite ţărilor membre să cumpere în comun bunuri esenţiale în medicină. Comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară îşi încheie astăzi vizita la Chişinău.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter