Moldovagaz denunță că este discriminată în raport cu alți jucători de pe piața gazelor și cere un nou termen pentru separarea activităților de furnizare și transportare a gazelor după ce Agenția Națională pentru Reglemare Energetică (ANRE) a decis, pe 8 aprilie, că în cazul în care compania moldo-rusă nu face acest lucru până pe 31 iulie curent riscă să rămână fără licența pentru furnizare a gazelor naturale. Moldovagaz propune ca dată pentru implementarea procedurii de separare 1 aprilie 2026.
„Moldovagaz a luat act de hotărârea ANRE privind modificarea (...) în partea modificării termenului de implementare a condițiilor de separare a drepturilor de proprietate asupra rețelelor de transport de gaze naturale de la 30 septembrie 2026 la 31 iulie 2025, nerespectarea căruia poate atrage retragerea licenței de furnizare a gazelor naturale a Moldovagaz”, se spune într-un comunicat al societății publicat miercuri.
„Acțiunile ulterioare ale companiei în privința activelor de transport al gazelor naturale, inclusiv finalizarea procesului de certificare a operatorului sistemului de transport SRL Moldovatransgaz, urmează a fi aprobate de acționarii majoritari ai Moldovagaz: Gazprom și Agenția Proprietății Publice.”
Pe 8 aprilie 2025, ANRE a modificat o hotărâre privind certificarea operatorului sistemului de transport SRL Vestmoldtransgaz. Mai exact, regulatorul spune că a adaptat termenul de implementare a cerințelor europene la realitățile de pe piața gazelor naturale din Republica Moldova.
Agenția subliniază că a adoptat această decizie în contextul angajamentelor Republicii Moldova față de Uniunea Europeană prin strategia comună semnată la 4 februarie 2025 privind independența și reziliența energetică a țării.
În baza acesteia, autoritățile moldovenești s-au angajat să elimine definitiv orice formă de dependență de gazele naturale din Federația Rusă și să accelereze integrarea țării în piața energetică europeană.
„Dacă Moldovagaz nu va finaliza procedura de separare până la 31 iulie 2025, ANRE va retrage licența Moldovagaz eliberată pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale și va desemna un alt titular de licență cu obligația de a furniza gaze naturale către consumatori la prețuri reglementate”, se subliniază în decizia Agenției.