Europa azi

Europa Azi. Acordarea Republicii Moldova a statutului, printre cele mai importante decizii luate de liderii UE

Europa Azi

Președintele Consiliului European a enumerat acordarea statului de candidat la aderare Republicii Moldova, printre cele mai importante decizii geopolitice luate de liderii ţărilor UE la recentul summit de la Bruxelles. Preşedintele Comisiei Europene a îndemnat ţările UE să se pregătească pentru "întreruperea completă" a gazelor furnizate de Rusia. Asta în timp ce europarlamentarii s-au pronunţat în favoarea unui proiect, potrivit căruia, energia nucleară și gazul intră în categoria surselor verzi de energie. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.

CONCLUZIILE SUMMIT-ULUI U.E.

Președintele  Consiliului European, Charles Michel a vorbit azi în legislativul de la  Strasbourg despre cele mai importante decizii geopolitice luate de  liderii ţărilor UE la recentul summit de la Bruxelles. Între acestea se  numără şi acordarea statului de candidat la aderare la UE pentru Ucraina  şi Republica Moldova. Charles Michel a subliniat că liderii statelor UE  s-au angajat să sprijine militar şi financiar Ucraina şi să ajute la  reconstrucţia acestei ţări invadate de armata rusă la sfârşitul lunii  februarie. Președintele Consiliului European a adăugat că măsurile  decise de liderii ţărilor UE sunt un răspuns la invazia rusă în Ucraina,  care a marcat o schimbare tectonică pe bătrânul continent și a creat o  nouă realitate geopolitică.  

MĂSURI PENTRU DEPĂŞIREA CRIZEI ENERGETICE

Preşedintele  Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat ţările UE să se  pregătească pentru "întreruperea completă" a gazelor furnizate de Rusia.  Vorbind azi, în Parlamentul European, despre progresele privind  reducerea dependenţei de importurile de energie din Rusia, von der  Leyen, a repetat că Moscova foloseşte energia ca armă împotriva Uniunii  Europene. Comisia urmează să anunţe planuri de urgenţă la nivelul UE, la  jumătatea acestei luni, pentru a asigura transportul gazelor "acolo  unde este cea mai mare nevoie de ele", în cazul sistării complete a  furnizării de gaz rusesc. Moscova continuă să blocheze unele livrarări  de gaze ca răspuns la sancţiunile europene impuse Rusiei din cauza  războiului pornit de această ţară împotriva Ucrainei.

SOLUŢII LA PROVOCĂRILE TRANZIŢIEI VERZI

Europarlamentarii  s-au pronunţat azi în favoarea unei prevederi a proiectului Comisiei  Europene potrivit căreia energia nucleară și gazul intră în categoria  surselor verzi de energie. Parlamentul European a votat împotriva unei  moţiuni prin care era contestată această iniţiativă. Potrivit  proiectului Comisiei Europene, activitățile de gaze fosile și energie  nucleară trebuie considerate activități de tranziție care contribuie la  atenuarea schimbărilor climatice. Astfel, pe fondul crizei energetice  din ce în ce mai accentuate, proiectele de investiții în aceste domenii  vor putea fi finanțate din fonduri europene. Proiectul Comisiei Europene  ar urma să intre în vigoare de anul viitor şi mai poate fi contestat de  Parlamentul şi Consiliul UE până pe 11 iulie.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter