Economic

Sprijin din Germania pentru politicile din agricultură

Sprijin din Germania pentru politicile din agricultură

Astăzi la Chișinău a fost lansat proiectul intitulat "Dialogul Moldo-German privind Politicile în Agricultură". Prin intermediul lui, vor primi asistenţă tehnică timp de trei ani ministerul Agriculturii de la Chişinău şi alte instituții responsabile de implementarea politicilor agricole în procesul de aderare la UE. Tot datorită acestui proiect a fost întărit instituţional Ministerul Agriculturii cu încă o poziție de secretar de stat.

Una dintre ţintele de bază ale proiectului se referă la consolidarea capacităților Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor și Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru o traziţie uşoară în implementarea Acquis-ului UE.

VLADIMIR BOLEA ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: Și din acest considerent vom fortifica ministerul agriculturii cu dimensiunea economiei. Noi am înființat funcţia şi vom avea la minister un secretar de stat pe probleme economice. şi miercuri va fi anunțată la ședința de guvern această persoană. Vine din domeniul bancar, cu foarte multe cunoștințe şi experiență anume bazată pe economie.

Proiectul funcționează ca o legătură între ministerul Agriculturii de la Chişinău şi ministerul german al Agriculturii. Se vor derula 27 de activităţi de informare privind Politica Agricolă Comună a UE, Standardele de Siguranţă Alimentară, Politica Comună în domeniul Pescuitului a UE.

HANS KORDIK lider de echipă, proiectul APD Moldova: Agricultura este o parte foarte problematică a procesului de aderare la Uniunea Europeană. Are cea mai mare cotă a legislației care urmează să fie transpusă şi de la Bruxelles vor fi impuse cele mai multe grupuri de lucru şi comitete cu care R. Moldova va negocia.

E.S. MARGRET MARIA UEBBER ambasadorul Germaniei în Republica Moldova: În afară de multe alte domenii în care noi deja colaborăm strâns, noi am adăugat şi agricultura ca o altă componentă. Moldova se confruntă cu provocarea de a îndeplini obiectivele setate printre care şi asigurarea unei creşteri economice durabile. Doar 7 ani au mai rămas pentru a realiza aceste angajamente. Fără doar şi poate, aceste obiective pot fi îndeplinite cu suportul partenerilor.

Proiectul este finanţat de Guvernul Germaniei. Acordul de implementare a fost semnat pe 6 octombrie, anul trecut, iar activităţile din cadrul APD Moldova au început în noiembrie.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter