Social

Locuitorii din Ialoveni spun că, de ani buni, pierd timp preţios, dar şi nervi până ajung în Chișinău. Problema e în lipsa transportului public. Ce soluţii le propun autorităţile locale

Locuitorii din Ialoveni spun că, de ani buni, pierd timp preţios, dar şi nervi până ajung în Chișinău. Problema e în lipsa transportului public. Ce soluţii le propun autorităţile locale

Ca într-o cutie de chibrituri. În acest fel circulă, zilnic, locuitorii din Ialoveni la Chişinău. Deşi localitatea se află la doar 15 km de Capitală, oamenii spun că e o adevărată provocare să ajungă la muncă sau la studii. Problema e în lipsa transportului public. Primarul oraşului declară că haosul s-a creat pentru că microbuzele interurbane, care ar trebui să transporte o mare parte dintre cetăţeni, sunt vechi şi nu respectă orarul de circulaţie.

Locuitorii din Ialoveni, un oraş aflat la 15 km distanţă de Chişinău, spun că drumul până în Capitală este presărat cu nervi. În lipsa transportului public, ei ajung cu întârziere la munca sau la studii.

"Locatarii mai vor troleibuze! Au fost cazuri când, din greşeală, lumea se impinge… brusc, în troleibuz. E grav! Ar fi bine încă un troleibuz să dea pentru locatari."

"Sâmbăta nu prea mulţi, dar în zilele de lucru sunt mulţi. Şi seara, şi dimineaţa sunt mulţi."

"Daa, stăm ca chibritele. Avem rutiera 35, dar şi ea circulă foarte greu. De când stau la staţie încă nu a venit."

"E grav. La cum e aglomerat în orele de vârf… şi vă daţi seama când e vara, la 30 de grade, mai ales cu copii mici… e imposibil."

Primarul oraşului Ialoveni îi contrazice, însă, pe oamenii revoltaţi. Sergiu Armaşu susţine că aglomeraţia din orele de vârf se crează pentru că mulţi localnici refuză să circule cu microbuzele interurbane.

SERGIU ARMAŞU, primar, oraşul Ialoveni: "Că sunt supraîncărcate – da, este o problemă. Eu recunosc. Haideţi să o rezolvăm. Cum să o rezolvăm? Eu dacă ştiu că mă grăbesc şi am rezervă, ies cu 20 de min mai devreme. Că troleibuzul merge la fiecare 22 de minute... şi o să merg liber, dacă vreau la troleibuz, dar dacă vreau la rutiere – ele sunt libere. Dar nimeni nu circulă cu acestea. Majoritatea circulă cu troleibuzul."

Armaşu spune că de opt ani încearcă să rezolve problema transportului public cu Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale. Totodată, recunoaşte că microbuzele de linie sunt într-o stare tehnică propastă.

SERGIU ARMAŞU, primar, oraşul Ialoveni: "Domeniul transportului, cu rutiere depăşite, ei când vor lucrează, când vor – nu lucrează. Copiii se duc pe jos la şcoală. Este o problemă şi noi nu ascundem problema asta. Acum ruta 35 sâmbătă şi duminică nu circulă. Nu înţeleg din care motiv şi de ce nu am putea să rezolvăm problema asta, cu toate că noi batem alarma. Am încercat să punem ruta locală, am fost sancţionaţi de către organele de drept."

Am sunat reprezentanţii companiilor care gestionează ruta interurbană nr. 35. Nu ne-au răspuns la telefon. Iar şefa Serviciului de comunicare al Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale ne-a promis să revină cu o reacţie, lucru care nu s-a întâmplat până la această oră.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter