Social

Statistică: Peste 60% din localităţile R. Moldova au acces la apă potabilă

post-img
apă potabilă

În Republica Moldova, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2022 au avut acces la sistemele publice de alimentare cu apă 918 localităţi, inclusiv 54 municipii şi oraşe şi 864 localităţi rurale. Ceea ce constituie peste 60% din localităţile R. Moldova. Datele au fost prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în contextul marcării Zilei mondiale a apei.

Potrivit datelor statistice, numărul populaţiei conectate la serviciul public de alimentare cu apă constituie 2,2 milioane de persoane, ceea ce constituie 85% din populaţia R. Moldova. Acces la sisteme publice de alimentare cu apă au 98% din populaţia din mediul urban şi 68,8 % din populaţia din mediul rural.

La nivel global, 1 din 4 persoane nu au acces la apă potabilă sigură. Se estimează că 829 000 de oameni mor anual din cauza diareei ca urmare a consumului  apei potabile nesigure și sanitației inadecvate.Aproximativ 1,4 milioane de oameni mor în fiecare an și se scurtează speranța de viață pentru 74 de milioanede oameni din cauza bolilor asociate cu consumul de apă din surse nesigure și sanitație inadecvate.

Se estimează că 3 din 10 persoane sau 2,3 miliarde de oameni din întreaga lume nu au instalații de spălat pe mâini cu apă și săpun acasă, inclusiv 670 de milioane de oameni care nu se pot spăla deloc pe mâini.Aproape jumătate din școlile din lume nu au servicii de igienă de bază.

Milioane de copii merg la școli care nu au acces la apă potabilă. În anul 2021, 546 de milioane de copii de pe glob nu au avut acces la apă potabilă la școală. Circa539 de milioane de copii au frecventat școli care nu aveau acces la sanitație.

Se prognozează că cererea globală de apă va crește cu 55% până în anul 2050, în principal datorită cererii crescute a industriei de producție. Circa 72 % din totalul aportului de apă este folosită de agricultură, 16 % de municipalități pentru gospodării și sectorul de servicii și 12 % de industrie.

În Regiunea Europeană a OMS, 7 persoane mor în fiecare zi din cauza bolilor diareice din cauza apei potabile nesigure și a sanitației inadecvate.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter