Politic

Noul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a depus astăzi jurământul. Presa nu a fost invitată la eveniment

Noul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a depus astăzi jurământul. Presa nu a fost invitată la eveniment

Noul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a depus astăzi jurământul, în cadrul unei ceremonii oficiale. Președintele Maia Sandu și premierul Natalia Gavriliţa i-au urat succes în activitate și i-au reamintit prioritățile ministerului, printre care informatizarea și asigurarea dreptului la muncă pentru cetîțeni conform normelor europene. Presa nu a fost invitată la eveniment.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova. Să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”.

Alexei Buzu are de continuat o agendă ambiţioasă iar printre priorităţi este și crearea UNUI sistem mai eficient de asistenţă socială.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Asta înseamnă, în primul rând, un sistem potrivit de evidență și urmărire a plăților sociale. Asta se referă la sistemele informaționale la care trebuie să renunțați și trebuie să le înlocuiți cu un sistem informațional pe care îl controlează Ministerul, un sistem care asigură încadrarea tuturor elementelor programului de asistență socială într-un singur sistem”.

Alexei Buzu va conduce un minister care are datoria de a promova, în egală măsură, dreptul la muncă în condiţii decente, demne de un stat European şi solidaritatea cu cei ce se află într-o situaţie dificilă.

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: „Aceste două obiective se condiţionează reciproc. Pentru că nu vom putea atinge dezideratul de a avea un stat cu protecţie socială adecvată, până când nu vom avea o piaţă a muncii care să funcţioneze după reguli respectate de către toţi. Generând, astfel, locuri de muncă şi venituri care să ne permită nu doar să creştem alocaţiile sociale, dar şi calitatea serviciilor din această sferă”.

Ceremonia s-a desfăşurat fără prezenţa presei, fapt remarcat şi de preşedintele Maia Sandu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a recunoscut că invitaţiile pentru presă nu au fost expediate din cauza unei erori tehnice.

ANASTASIA TABURCEANU, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „A fost o eroare umană şi din păcate nu a fost expediată invitaţia, nici din partea guvernului, nici din partea preşedenţiei. Regretăm acest lucru!”.

Ceremonia de investire are loc la o zi după ce Marcel Spatari și-a dat demisia din functia de ministru al Muncii, din motive personale. Noul ministru, Alexei Buzu, are 39 de ani şi a fost directorul unui ONG specializat pe dezvoltarea şi consolidarea politicilor privind egalitatea de gen în Republica Moldova.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter