Actualitate

Fragmentele găsite în regiunea transnistreană, origine necunoscută. Ce spune Guvernul

Fragmentele găsite în regiunea transnistreană, origine necunoscută. Ce spune Guvernul

Guvernul afirmă că radarele care monitorizeză spaţiul aerian al Republicii Moldova nu au detectat obiecte străine. Precizarea vine după ce, ieri, în satul Chiţcani din regiunea transnistreană, au fost găsite resturi ce ar putea proveni de la o rachetă. Pentru a lămuri această situaţie, Comisia Unificată de Control să va întruni în şedinţă.

La o zi de la descoperirea unor fragmente ce par a fi ale unei rachete, autorităţile de la Chişinău nu pot spune de unde provin şi cum au ajuns în zona separatistă.

DANIEL VODĂ purtătorul de cuvânt al Guvernului: „La momentul de faţă nu avem confirmat, inclusiv prin utilizarea radarelor de specialitate care monitorizează spaţiul aerian naţional faptul că această rachetă s-ar fi deplasat, traiectoria acesteia. Deci această informaţie nu este confirmată la această etapă.”

În acest context, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a cerut convocarea Comisiei Unificate de Control, în speranţa unor clarificări.

OLEG SEREBRIAN viceprim-ministrul pentru Reintegrare: „Poimâine va fi şedinţa Comisiei Unificate de Control la Bender. Subiectul va fi discutat. Militari8i noştri din cadrul Comisiei au fost la faţa locului, dar vă daţi seama că ast anu este o expertiză de genist. Vor fi elucidate mai multe aspecte tehnice şi după asta doar vom putea spune ce s-ar fi putut întâmpla.”

După apariţia în spaţiul public a imaginilor cu aceste fragmente, şeful delegaţiei de la Tiraspol a Comisiei Unificate de Control a declarat, pentru presa din stânga Nistrului, că a demarat o anchetă. Amintim că de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe teritoriul Republicii Moldova au căzut şi alte fragmente de rachete. În urma acestor incidente, ambasadorul rus, Oleg Vasneţov, a fost covocat de mai multe ori la Ministerul de Externe de la Chişinău pentru explicaţii.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter