Justiție

Ministrul Justiției, după decizia CCM privind infracțiunea de îmbogățire ilicită: Mulți au sperat la o decizie contrară

post-img
Sergiu Litvinenco, ministrul Justiţiei din Republica Moldova
Sursa foto: tvrmoldova.md

După ce magistrații Curții Constituționale a R. Moldova (CCM) au declarat inadmisibile mai multe sesizări cu privire la excepția de neconstituționalitate a articolului 330 (2) din Codul penal, prin care infracțiunea de îmbogățire ilicită rămâne în Codul penal al R. Moldova, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a venit cu o reacție în acest sens.

„Infracțiunea de îmbogățire ilicită rămâne în Codul penal al R. Moldova. Este decizia Curții Constituționale făcută publică astăzi, care s-a bazat inclusiv pe opinia amicus curiae al Comisiei de la Veneția adoptată la 24 octombrie a.c. Asta înseamnă că toate dosarele penale pe demnitari sau funcționari aflate fie în urmărire penală, fie în instanțele de judecată, merg mai departe.

Știu că mulți au sperat la o decizie contrară. Asta ar fi dat peste cap foarte multe dosare existente. Acum în schimb cei care doreau să scape vor trebui să prezinte probe care să răstoarne acuzațiile privind originea ilicită a bunurilor. Dacă însă se va proba deținerea de către ei a unor bunuri a căror valoare depășește substanțial mijloacele dobândite și se va dovedi că ele nu puteau fi obținute în mod legal, persoanele respective vor fi pasibili de pedeapsă penală, inclusiv cu confiscarea averii”, a scris ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, pe pagina sa de Facebook.

În anul curent, mai multe sesizări cu privire la excepția de neconstituționalitate a articolului 330 (2) din Codul penal, care stabilește răspunderea penală pentru îmbogățire ilicită, au fost depuse la CC, printre care o sesizare a lui Ruslan Popov, fost adjunct al procurorului general suspendat.

Precizăm că, Curtea Constituțională (CC) a declarat vineri, 25 noiembrie, inadmisibile mai multe sesizări cu privire la excepția de neconstituționalitate a articolului 330 (2) din Codul penal, care stabilește răspunderea penală pentru îmbogățire ilicită. Astfel, infracțiunea de îmbogățire ilicită rămâne în Codul penal al R. Moldova.

În procesul examinării sesizărilor, Înalta Curte le-a solicitat Comisiei de la Veneția și Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului o opinie privind infracțiunea de îmbogățire ilicită. Pe 24 octombrie 2022, cele două organizații au adoptat o opinie pentru CC a R. Moldova privind infracțiunea de îmbogățire ilicită.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter