Ministerul rus de Externe, prin purtătoarea sa de cuvânt, a atacat România precizând că autoritățile de la București admit accesul avioanelor militare ale Ucrainei, chiar dacă aceste survoluri nu sunt autorizate oficial de statul român, relatează tvrinfo.ro.
Maria Zaharova a declarat că avioanele ucrainene ar intra intenționat în spațiul aerian al României pentru a se feri de atacurile ruse.
Maria Zaharova, purtător de cuvânt MAE rus: Am acordat atenție și declarației Ministerului Apărării din România din 21 iulie, care menționează, și citez, „intruziunea neintenționată timp de câteva minute în spațiul aerian românesc a patru aeronave militare ucrainene, care ar fi fugit de atacurile rusești asupra infrastructurii aerodromurilor din vestul Ucrainei”. Aceste semnale liniștitoare, blânde, adresate publicului român, ca și cum ar spune „totul este în regulă, oamenii noștri au sosit”, sugerând că aceste avioane nu reprezentau o amenințare reală la adresa securității naționale, a vieților omenești sau a stabilității statului, contrastează puternic cu reacția isterică a Bucureștiului la subiectul activ dezbătut, de exemplu, al resturilor de drone rusești care, dintr-un anumit motiv, au ajuns pe teritoriul românesc. Referitor la confirmarea de către armata română a utilizării spațiului aerian al țării „de către avioanele Forțelor Aeriene Ucrainene pentru a concentra aeronavele și a evita pierderile la sol, acest lucru se încadrează perfect în logica Bucureștiului oficial, care susține în mod constant regimul de la Kiev și se asociază, în esență, cu natura sa sângeroasă, ignorând propriile interese naționale.
Patru aeronave militare ucrainene au pătruns, în noaptea de 20 spre 21 iulie, în spațiul aerian al României, din zonele Sighetu Marmaţiei şi Vicovu de Sus, în timpul unui atac de amploare al rușilor.
MApN preciza atunci că aparatele de zbor au intrat neintenţionat în spaţiul românesc.
Radarele armatei au detectat prezența, pentru câteva minute, a patru aeronave militare ucrainene în spațiul aerian al țării noastre, după un atac al rușilor cu rachete și drone asupra unităților militare din Ucraina. Incidentul nu a pus în pericol securitatea națională, dar Ministerul Apărării a luat măsuri, explica, la data respectivă MApN.
Ca răspuns, România a informat structurile care coordonează traficul aerian civil și a trimis în misiune două aeronave F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru supraveghere aeriană. De asemenea, două aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Italiene, aflate în serviciul Poliției Aeriene NATO în Baza Mihail Kogălniceanu, au decolat pentru a sprijini operațiunile.
Pe parcursul misiunilor desfășurate între orele 03:30 și 06:00, au fost identificate 12 ținte aeriene în spațiul aerian ucrainean, dintre care patru au pătruns temporar, neintenționat, în spațiul aerian românesc, în zonele Sighetu Marmației și Vicovu de Sus, arată Ministerul Apărării, care adaugă că aceste incursiuni nu au reprezentat un pericol pentru securitatea națională, sublinia MApN.
Ministerul Apărării mai preciza că monitorizarea spațiului aerian este permanentă și se realizează în strânsă colaborare cu aliații NATO, pentru a asigura integritatea teritorială și siguranța României.
Deși România nu este vizată direct de conflictele din Ucraina, situația de la vecini impune măsuri preventive graduale adaptate amenințărilor identificate, a mai detaliat MApN.