Europa azi

„Europa Azi”: Secretarul de stat american, Antony Blinken, revine în Europa pentru a discuta despre răspunsul unitar al Occidentul la războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Europa AZI
Sursa video: TVR MOLDOVA

Uniunea Europeană va acorda Ucrainei încă jumătate de miliard de euro pentru înarmare, Kievul cere insistent impunerea unui embargo petrolier împotriva Rusiei, iar Secretarul de stat american, Antony Blinken, revine în Europa pentru a discuta despre răspunsul unitar al Occidentul la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

UN NOU AJUTOR FINANCIAR AL U.E. PENTRU ÎNARMAREA UCRAINEI

Uniunea Europeană va acorda Ucrainei încă jumătate de miliard de euro pentru înarmare, a anunțat, azi, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, înaintea reuniunii miniștrilor de externe din G7. Până acum UE oferise în acelaşi scop Ucrainei un miliard şi jumătate de euro, însă de această dată, Borrell a precizat că e vorba de o nouă tranşă de ajutor militar va fi utilizată pentru armament greu: vehicule blindate, tancuri şi artilerie grea. Președintele Consiliului European, Charles Michel, și-a exprimat pe o reţea socială sprijinul deplin pentru creşterea finanțării echipamentului militar destinat Ucrainei.


UCRAINA CERE EMBARGOU PETROLIER ÎMPOTRIVA RUSIEI


Ministrul ucrainean de Externe a declarat că Uniunea Europeană va suferi enorm dacă nu va impune un embargou la petrolului rusesc în viitorul pachet de sancţiuni împotriva Moscovei.  Invitat la o reuniune a şefilor diplomaţiilor din G7, Dmitro Kuleba a avertizat că dacă măcar una dintre ţări se va opune embargolui, Moscova vă sărbători lipsa de solidaritate  a ţărilor din blocul comunitar, ceea ce va provoca o ruptură a unităţii UE. Propunerea înaintată miercurea trecută de Bruxelles ţărilor membre ale UE, prevede o încetare a importurilor de ţiţei rusesc în termen de şase luni şi de produse rafinate, în special motorină, până la sfârşitul acestui an.


ANTONY BLINKEN VINE DIN NOU ÎN EUROPA


Secretarul de stat american, Antony Blinken, este așteptat în acest weekend în Europa. El va vizita Germania și Franța, pentru a lua parte la reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO de la Berlin, dar și la întâlnirea Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie de la Paris. Discuţiile se vor axa pe răspunsul unitar la războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Una dintre principalele teme de discuţii va fi aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, două ţări membre ale Uniunii Europene care se simt ameninţate de agresiunea militară a Rusiei.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter