La manifestările de miercuri de la Mănăstirea Putna, organizate pentru comemorarea morții domnului Țării Moldovei, Ștefan cel Mare, au participat doi dintre liderii pro-ruși din Republica Moldova. Este vorba de Victoria Furtună, președinta Partidului „Moldova Mare”, și Alexei Lungu, liderul Partidului „Șansă”. Furtună a împărtășit propaganda AUR și a depus recent plângeri penale pe numele președintelui României, Nicușor Dan, și al Republicii Moldova, Maia Sandu, acuzându-i fără dovezi că ar fi fraudat votul moldovenilor în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025, potrivit G4Media.ro.
Numele formațiunii pe care o conduce Furtună provine din ideea că Moldova este un ținut care se întinde de la granița cu Ucraina până la Carpați, incluzând județe din Nord-Estul României.
Într-o postare de miercuri pe o rețea de socializare, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a scris (sublinierile aparțin redacției): „Astăzi, la Putna – locul de odihnă veșnică al marelui nostru domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt am venit cu echipa Partidului Moldova Mare să cinstim memoria celui care a fost scutul neamului moldovenesc și păzitorul credinței. De aici din locul sacrului mormânt ne adresăm tuturor moldovenilor fie că trăiesc la est sau la vest de Prut, fie în nord sau în sud. Noi suntem același neam, cu rădăcini adânci, cu suflet curat și cu o istorie care ne unește, nu ne separă. Ștefan cel Mare n-a fost doar un domnitor, ci o forță a unității și a demnității. Sub sceptrul lui s-a născut Moldova Mare hotar sfânt între lumi, scut al creștinismului și a valorilor neamului nostru. Astăzi, când uitarea și dezbinarea încearcă să ne fure identitatea, noi, moldovenii din R. Moldova ne ridicăm și spunem: suntem uniți suntem demni, suntem urmașii strămoșilor noștri. Cu credință, cu curaj și cu respect pentru jertfa înaintașilor noștri, vom merge mai departe pentru Moldova Mare, pentru viitorul nostru, al tuturor moldovenilor!”
Citești și: Statul român i-a anulat buletinul lui Alexei Lungu, asociatul lui Ilan Șor
După cum a scris și Furtună, „Moldova Mare” reprezintă ideea granițelor acestei regiuni din timpul lui Ștefan cel Mare care se întindea de la Carpați la Nistru, în prezent acest teritoriu fiind sub autoritatea Republicii Moldova, României și Ucrainei. Până în acest moment, în mod declarativ, programul partidului Victoriei Furtună își asumă deschis doar revendicarea Bugeacului, parte care face parte din Ucraina. „Republica Moldova are temeiuri să ceară o revizuire a granițelor”, declara Furtună în luna mai 2025.
În 2017, fostul președinte al Republicii Moldova la acel moment, Igor Dodon, a prezentat presei o hartă a ”Moldovei Mari” (cuprindea teritoriul Republicii Moldova, cel al provinciei românești Moldova, nordul Bucovinei, dar și o parte din Dobrogea) dăruită de liderul rus Vladimir Putin. Cu acel prilej, Dodon a spus că jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc și că ”Dacă Imperiul rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită”.
În luna iunie 2025, Furtună a depus la Parchetul General al României o plângere penală pe numele președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, acuzând-o de ”trădare de stat, amestec în procesele electorale și în treburile interne ale României, precum și colaborarea cu structuri externe – în special USAID și fundații afiliate lui George Soros”, deoarece s-ar fi implicat în fraudarea votului din 18 mai al cetățenilor moldoveni, favorizându-l pe candidatul Nicușor Dan aflat în competiție cu liderul AUR, George Simion. Ulterior, Furtună a transmis Parchetului General ”o sesizare suplimentară privind implicarea cetățeanului român Nicușor Daniel Dan.”
După alegerile prezidențiale, G4Media.ro a dezvăluit legături între Victoria Furtună și partidul extremist AUR: Mateea Petrescu, care a fost unul dintre consilierii de comunicare pentru liderul acestei formațiuni, George Simion, s-a deplasat la finalul lunii mai în Republica Moldova, având programate întâlniri cu ”loiali” ai politicianului pro-rus Ilan Șor și cu președinta Partidului ”Moldova Mare”.
Citește și: Consiliera lui George Simion și a fraților Tate, 3 ore în vama RM. Întâlniri cu „loiali” ai lui Șor
La începutul lunii iunie, Furtună a mers în Polonia având o întâlnire cu Ryszard Czarnecki, un politician care ar fi inițiat și sprijinit alianța PiS cu liderul AUR, George Simion, în urmă cu câțiva ani când toată lumea europeană evita să se asocieze cu partidul extremist din România.
O sursă G4Media.ro a dezvăluit că un alt lider politic de peste Prut prezent miercuri la Putna a fost Alexei Lungu, președintele Partidului „Șansă”, parte a Blocului Victoria controlat de omul de afaceri Ilan Șor. El a participat și anul trecut la manifestările de la Putna.
În luna mai a acestui an, G4Media.ro dezvăluia faptul că Alexei Lungu, un fost jurnalist devenit politician și, conform serviciilor secrete, unul dintre vectorii intereselor rusești din Republica Moldova, a rămas fără buletinul românesc pe care l-ar fi obținut ilegal după ce, în urmă cu câțiva ani, a devenit cetățean român.
Serviciile secrete din Republica Moldova și presa de investigație de la Chișinău au dezvăluit, în mod repetat, afilierea lui Lungu la interesele rusești, fie în calitatea sa de jurnalist al posturilor lui Ilan Șor, fie ca politician și lider al partidului oligarhului fugar.
În acest an, Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova i-a comunicat lui Lungu calitatea de suspect într-un dosar în care este investigată finanțarea ilegală a partidului său cu fonduri din Rusia.