Vizita Ministrului Energiei in Rusia s-a incheiat fără rezultate palpabile. In urma discutiilor cu președintele Gazprom, Alexei Miller, nu s-a ajuns la nicio concluzie privind livrările de gaz către regiunea transnistreană, aprobarea noii componențe a Consiliului de Administrație al Moldovagaz sau datoria Moldovagaz față de Gazprom.
Ministerul Energiei a emis un comunicat de presă după întâlnirea de ieri a ministrului Energiei, Victor Parlicov, cu președintele Gazprom, Alexei Miller.
MINISTERUL ENERGIEI
"Părțile au discutat despre livrările de gaze naturale în Republica Moldova (în regiunea transnistreană) în baza contractului existent după 1 ianuarie, în special în cazul în care tranzitul prin Ucraina este întrerupt... În cadrul întrevederii, au fost prezentați membrii Consiliului de Administrației ai SA Moldovagaz, propuși de Ministerul Energiei. Aceștia sunt Dorin Junghietu pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație, Vadim Ceban pentru funcția de vicepreședinte, Eduard Calancea și Radu Mandraburca, pentru funcțiile de membru al Consiliului de Administrație... candidaturile vor fi supuse procedurii repetate de votare".
S-a discutat despre problema datoriei Moldovagaz față de Gazprom, dar nu sunt oferite detalii. Nici în comunicatul Gazprom nu se oferă informaţii despre subiectele discutate şi care ar fi soluţiile. Vizita lui Parlicov a fost comentată şi de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.
IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului Republicii: „Avem vreo 300 de mii, dacă nu greșesc, de cetățeni pe malul stâng, avem data limită 1 ianuarie 2025, după care noi nu avem o claritate – va fi permis tranzitul gazului prin Ucraina din Federația Rusă dar care să ajungă pe malul strâng al Nistrului. Noi avem acolo 300 de mii de oameni, aceștia sunt maturi, bătrâni, copii, acestea sunt întreprinderi care se încălzesc, consumă electricitate, noi consumăm electricitatea de la întreprinderea care produce pe bază de gaze.”
Igor Grosu sustine că vizita ministrului Parlicov pentru discuții cu Gazprom, a fost corectă și necesară în aceatsă perioadă.
IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: „Pe tranzit, ok, spuneți-ne vă rog care sunt discuțiile cu partea ucraineană, discutăm și noi cu partea ucraineană, discută și ei evident. Dacă este o problemă cu acest traseu, care este alt traseu prin care voi, Gazprom, sunteți gata să furnizați gaze naturale pe teritoriul acesta. Deci sunt o serie de subiecte care trebuiesc discutate. Nu poți să te erijezi, să stai acasă și să spui că "nu mă interesează, iată acesta nu e momentul, rezolvăm problema transnistreană…". Scuzați-mă că spun, dar acesta este populism iar cu populism nu te încălzești iarna". ”
Înainte de a merge în Rusia, ministrul Victor Parlicov a declarat că decizia de a accepta invitația conducerii "Gazprom" a fost asumată și coordonată în cadrul Guvernului. Discuțiile au loc în contextul riscului de a întrerupe tranzitarea gazelor rusești pe teritoriului Ucrainei, de la 1 ianuarie 2025, când expiră contractul între Gazprom și compania ucraineană Naftogaz. Parlicov a anuntat că regiunea transnistreană ar putea fi alimentată cu gaz de la Gazprom în regim revers, prin Turcia, în cazul unei suspendări a tranzitului pe teritoriul Ucrainei. Reamintim că "Moldovagaz" este deținută în proporție de 50% de Gazprom, 35,3% de Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova și 13,14% de Tiraspoltransgaz.