Actualitate

O Ucraină învinsă şi devenită pro-rusă, o mare ameninţare pentru România. Generalul Bălăceanu: Ruşii ar putea să ne atace Dobrogea din Ucraina

video

O Ucraină slăbită sau învinsă ar însemna o ameninţare vitală la adresa Poloniei şi a intereselor poloneze, a declarat premierul de la Varşovia, Donald Tusk. A făcut declaraţiile în contextul discuţiilor privind stoparea sprijinului militar american pentru Ucraina şi impunerea unui armistiţiu în condiţii nefavorabile pentru Kiev. O Ucraină pro-rusă ar fi o ameninţare de securitate majoră şi pentru România, explică analiştii militari de la Bucureşti.

BFCO

Acest clip a fost postat pe o reţea de socializare de către Donald Trump Junior, fiul preşedintelui ales al Statelor Unite.

Filmuleţul îl ridiculizează pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi conţine mesajul: „Ești la 38 de zile distanță de a-ți pierde alocația”. Acest tip de mesaje induc ideea că noua administraţie de la Casa Albă va stopa sprijinul militar pentru Ucraina şi va impune o pace în condiţii nefavorabile pentru Kiev, cu pierderi de teritorii şi un statut neutru, relatează TVR Info.

În acest context, cu un viitor imprevizibil, premierul Poloniei Donald Tusk face declaraţii tranşante.

Donald Tusk: Nimeni nu vrea în vreun fel să slăbească Ucraina sau, după cum spun unii, chiar să capituleze, pentru că aceasta ar fi în general o amenințare fundamentală la adresa Poloniei și a intereselor poloneze.

În România, ministerul de Externe Luminiţa Odobescu a declarat încă din luna septembrie că o Ucraină independentă, democrată şi europeană este în interesul strategic al României.

BFCO

Generalul Virgil Bălăceanu explică de ce o Ucraină învinsă şi devenită prorusă ar fi o mare ameninţare pentru România.

Generalul Virgil Bălăceanu: Ucraina se va reorienta spre Moscova sau Beijing, în mod sigur, pentru că se va simţi nu abandonată, trădată de Occident. Dacă ruşii ar avea interesul ca să apropie mai mult de strâmtori, să cucerească Dobrogea, fie ea în partea românească, dar şi bulgărească, ar acţiona de pe teritoriul Ucrainei.

Mulți analiști susțin că ceste scenarii, deși nu sunt de dorit, trebuie luate în calcul mai ales în contextul evoluţiilor periculoase din regiune şi a unei administraţii americane imprevizibile.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter