Actualitate

Viața cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului, îmbunătățite cu suportul Uniunii Europene prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova

post-img
Programul Operațional Comun România – Republica Moldova
Sursa foto: TVR MOLDOVA

Datorită suportului oferit de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014 – 2020, cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului au parte de infrastructură rutieră modernă, centre de informare turistice regionale, obiective patrimoniale renovate, abilități consolidate în diverse domenii sociale, dar și servicii publice de calitate.

ZFR

Programul Operațional Comun România – Republica Moldova este unul dintre programele de cooperare transfrontalieră finanțate din Instrumentul European de Vecinătate. În cadrul Programului, Uniunea Europeană (UE) a oferit 81 milioane de euro pentru a realiza 82 de proiecte pe teritoriul Republicii Moldova și României. Obiectivul general al Programul Operațional Comun România-Republica Moldova pentru perioada 2014-2020 include sporirea dezvoltării economice şi îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor din zona transfrontalieră prin investiţii comune în domeniul educaţiei, dezvoltării economice și antreprenoriale, culturii, asigurării ordinii publice, sănătății și infrastructurii transfrontaliere.

Potrivit Inei Bogatîi, șefa Direcției politici de dezvoltare instituțională a Ministerului Afacerilor Interne, cele 17 proiecte operaționale comune vor consolida capacitățile instituționale prin: intensificarea măsurilor de siguranță publică; desfășurarea acțiunilor comune de patrulare în zona transfrontalieră; finalizarea lucrărilor de reparație a 10 sectoare de poliție; lucrări de reconstrucție pentru trei subdiviziuni operaționale din cadrul IGP; renovarea a patru puncte de trecere a frontierei; îmbunătățirea infrastructurii de comunicații; dotarea cu vehicule speciale pentru intervenție în cadrul misiunilor specifice SMURD; construcția platformelor de aterizare; dotarea cu echipamente de intervenție; instruirea angajaților și preluarea bunelor practici.

„Mulțumită suportului oferit de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova, în cadrul proiectului SMURD – 2 am reușit să achiziționăm echipamente de comunicații și 14 autospeciale pentru misiunile noastre, cât și să reconstruim unitățile de salvatori și pompieri din Cantemir și Ungheni pentru operaționalizarea echipajelor terestre. Iar în prezent, se construiesc patru heliporturi în orașele Chișinău, Cahul și Bălți”, subliniază Dorin Matveev, manager de proiect „SMURD-2”, șeful Direcției Logistică a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Rezultatele proiectelor implementate în Republica Moldova cu suportul Uniunii Europene prin intermediul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova au fost prezentate pe 14 mai și 21 mai curent, în cadrul Orășelului European, desfășurat în orașul Chișinău, și respectiv, municipiul Edineț. 

Sub genericul „Solidaritate pentru pace", evenimentele au evidențiat asistența oferită de UE și statele sale membre, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter