Politic

Şapte deputați neafiliați, apropiaţi fugarului Ilan Șor, care au fost sancționați, au încercat să intre cu forța în sediul legislativului

Şapte deputați neafiliați, apropiaţi fugarului Ilan Șor, care au fost sancționați, au încercat sa intre cu forța în sediul legislativului

A doua zi cu scandal în Parlamentul de la Chişinău. Şapte deputați neafiliați, apropiaţi fugarului Ilan Șor, care au fost sancționați și nu pot participa la următoarele cinci ședințe plenare, au încercat sa intre cu forța în sediul legislativului. De partea lor au trecut şi parlamentarii de la Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor, care au cerut demisia lui Igor Grosu şi au boicotat şedinţa.

ZFR

Cei şapte deputaţi apropiaţi fugarului Ilan Şor, care aveau interdicţia de a participa la cinci şedinţe plenare, au venit totuşi de dimineaţă la Parlament. Gălăgioşi, aceştia au tras de uşa de la intrare până au rupt mânerul.

MARINA TAUBER deputat independent: „Reprezentăm opoziţia, cum putem fi noi sancţionaţi de un deputat care este ca şi noi. Aceşti oameni acum încalcă legea filmaţi vă rog feţele lor pentru că ei o să primească pedeapsă.”

VADIM FOTESCU deputat independent: „Noi vom colecta semnăturile de la o treime dintre deputaţi pentru înlăturarea lui Igor Grosu din funcţie. Deja am transmis opoziţiei aceste documente şi vom cere demisia.”

Între timp, în faţa Parlamentului au venit, organitat, zeci de simpatizanţi ai Blocului "Victorie", creat, de la Moscova, de fugarul Ilan Şor. Coordonaţi de cei şapte deputaţi sancţionaţi, ei au scandat mesaje împotriva conducerii Republicii Moldova. AMBIANŢĂ

În apărarea parlamentarilor apropiaţi grupării Şor au sărit şi depuraţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor. Ultimii au înregsitrat un proiect privind votul de neîncredere acordat preşedintelui Parlamentului, Igor Grosu. Ce-i drept, în faţa jurnaliştilor, deputatul socialist, Vald Batrîncea, a vorbit despre un vot de... încredere.

ZFR

VLAD BATRÂNCEA vicepreşedintele Parlamentului: „Fracţiunea BCS propune introducerea înordinea de zi a proiectului de hotărâre privind exprimarea votului de încredere domnului Igor Grosu, preşedintele Parlamentului pe motiv că în plenul Parlamentului deputaţii sistematic sunt atacaţi şi se încalcă principiul pluralismului de opinie.”

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Este o mică mare problemă, ordinea de zi pentru această deşinţă a fost votată ieri, de aceea mai faceţi antrenamente, iar la şedinţa următoare propuneţi frumos la Biroul Permanent această propunere. Nu îmi mai exprimaţi încrederea voi vă rog frumos, deja o am.”

Nemulţumiţi că proiectul nu a fost inclus pe ordinea de zi, socialiştii şi comuniştii au părăsit sala de şedinţe.

CONSTANTIN STARÎŞ deputat, BCS: „Mi se pare că nu e corect... toată situaţia aceasta care s-a creat din cauza nerespectării regulamentului Parlamentului de către domnul Grosu. Până la boicotul respectiv, domnul Grosu nu a dat cuvântul unui deputat, el nu are aşa împuterniciri.”

Parlamentarii Vasile Bolea, Vadim Fotescu, Denis Ulanov, Irina Lozovan, Marina Tauber, Reghina Apostolova și Alexandr Nesterovschi au fost sancţionaţi după ce, ieri, au blocat, pentru câteva ore, tribuna Parlamentului și au împiedicat desfășurarea ședinței plenare. Deputaţii vor fi sancţionaţi inclusiv financiar.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter