Actualitate

Socialiștii, comuniştii și reprezentanții Partidului Politic Șor au organizat un marș şi au sărbătorit cu fanfară aşa zisa ''Ziua Victoriei''. Mulţi manifestanți au sfidat legea şi au purtat simboluri care promovează războiul

Socialiștii, comuniştii și reprezentanții Partidului Politic Șor au organizat un marș şi au sărbătorit cu fanfară aşa zisa ''Ziua Victoriei''. Mulţi manifestanți au sfidat legea şi au purtat simboluri care promovează războiul

Mii de oameni din diferite localităţi ale Republicii Moldova au fost aduşi astăzi, la Chişinău, pentru a celebra aşa-zisa Zi a Victoriei. Cu panglici bicolore la piept, interzise prin lege, mulţimea a mărşăluit, pe muzică de fanfară, până la Complexul Memorial "Eternitate". Poliţia a constatat mai multe nereguli, iar cei care au încălcat legea urmează să fie sancţionaţi.

Cu panglica bicoloră în piept, simbolul agresiunii ruse în Ucraina, liderii socialişti şi comunişti şi-au dat întâlnire, de dimineaţă, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

VLAD BATRÎNCEA, deputat PSRM: "Astăzi, am ajuns că şi reprezeentnaţii guvernării, şi poliţia interpretează hotărârea Curţii Constituţionale, este strigător la cer."

IGOR DODON, secretar, PSRM: "Mergem până la memorial, ca deobicei."

În fruntea coloanei au pornit mai multe maşini şi motociclete retro, iar unii participanţi la marş au venit îmbrăcaţi în uniforme de război sovietice. " Îs vechi, unde mai sunt cusute, unde sunt reparate. Dar în principiu asta este. - În fiecare an veniţi în uniforma asta? - Da." Unii dintre cei care au venit la marşul socialiştilor erau în stare de ebrietate, iar organizatorii au încercat să-i scoată din mulţime.

"- Drapelul nu-l dau şi patria nu o vând! Eu merg în direcţia ceea!"

"Nu sunt consumator de alcool, dar astăzi am servit 100 de grame. Pentru război. Eu nu sunt consumator. Sunt sportiv. Vreau să vă urez! Mulţumesc că mi-aţi permis să vorbesc."

Mulţi au venit cu drapele sovietice şi bicolore, simbol al invaziei Rusiei în Ucraina. Unii oameni au recunoscut că transportul le-a fost pus la dispoziţie de PSRM.

"- Noi suntem din partea socialiştilor. - Socialiştii au organizat? - Da. - Noi suntem din acelaşi sat."

Oamenii au mărşăluit pe străzile Chişinăului cu muzică de fanfară şi cântece militare sovietice.

La Complexul Memorial "Eternitate", coloanei i s-a alăturat liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, şi mai mulţi fruntaşi ai Partidului "Şor".

VLADIMIR VORONIN, deputat BCS: "Mai mult e o sărbătoare de suflet, de inimă. E o memorie celor care ne-au adus eliberare de la fascism."

IGOR DODON, secretar PSRM: "Domnule Dodon, cât a cheltuit PSRM pentru transportarea oamenilor? Oamenii au spus că socialiştii i-au organizat ca să vină aici. Le-a organizat transport. - Dacă partidul socialiştilor a cheltuit ceva bani, va fi inclus asta în raportul partidului pentru următoarea lună."

Şi la nordul Republicii Moldova, la Bălți, unii oameni au participat la un miting dedicat aşa-zisei zile a Victoriei. Ei au venit cu în centrul localităţii cu steaguri sovietice şi cu panglica Sfntul Gheorghe prinsă la piept.

Doar că, la un moment dat, fanfara care însoțea manifestanții a schimbat repertoriul sovietic pe unul patriotic românesc, mai bine spus cu melodia "Treceți batalioane române Carpații".

Nu este clar, deocamdată, dacă a fost o gafă a organizatorilor sau cântecul a fost ales intenţionat de fanfară. Poliţia Republicii Moldova nu a oferit încă detalii despre încălcările din timpul manifestaţiilor de astăzi.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter