Criza energetică zguduie continentul european, iar Republica Moldova este în epicentrul acestui cutremur economic provocat de Federaţia Rusă. Ne aşteaptă o iarnă complicată, prognozează unii experţi, poate cea mai grea de după cel de-al Doilea Război Mondial. Cetăţenii au o responabilitate enormă - trebuie să economisească și să folosească la maxim surse alternative de energie. E o practică normală în ţările dezvoltate, iar basarabenii din Diaspora ne confirmă acest lucru.
Ca să înţelegem cum se poate economi energie mergem în Spania. Larisa Vlah este din Republica Moldova, dar locuieşte de aproape 20 de ani la Madrid. În aceste timpuri complicate, ea este solidară cu autorităţile spaniole şi consumă rational energia. Pentru a face economii, foloseşte un sistem alternativ de iluminare a locuinţei.
LARISA VLAH, basarabeancă stabilită în Spania: "Asta e o placă solară. Deci se asamblează cu becurile acestea frumoase şi în casă e lumină atât cât îţi doreşti. Te foloseşti cu energie ecologică."
Economie nu se face doar la electricitate. Toate resursele sunt importante.
LARISA VLAH, basarabeancă stabilită în Spania: "Înainte era cada în care lumea făcea baie. Acum mulţi, practic toţi trec la duş. Noi ne putem permite să plătim. Dar din bunul simţ, noi tot facem economii."
Spania e lovită dur de criza energetică, de altfel ca toate ţările de pe bătrânul contintent. Autorităţile spaniole şi-au propus să reducă cu peste 13 la sută consumul naţional de energie. Au investit peste un miliard şi jumătate de euro pentru subvenţionarea panourilor fotovoltaice, incurajarea autoconsumului şi eficientizarea sistemelor de incalzire si a iluminatului public. Valencia e unul dintre oraşele care a înregistrat cele mai mari progrese în procesul de implementare a sistemelor alternative de generare a energiei. De altfel, acestă localitate este lider în Europa în generarea energiei verzi. Are peste 320 de zile de soare pe an iar Primaria a instalat panouri solare pe jumatate dintre cladirile municipalitatii, ba chiar și in cimitire.
ALEJANDRO RAMON, consilier energie Primăria Valenciei: "Avem personal tehnic specializat care ajută orice persoană, în probleme de energie. Despre ce pași trebuie parcurși pentru a instala panouri solare, le explicăm ce subvenții există din partea administrațiilor pentru energia regenerabilă."
OANA DOBRESCU, corespondent TVR în Spania: "Pentru a reduce consumul, dar si facturile, la iarna spatiile publice nu vor putea fi incalzite la mai mult de 19 grade, a fost stins iluminatul vitrinelor si al cladirilor dupa ora 22 si toate spatiile comerciale si-au instalat sisteme de inchidere automata a usilor. Unele primarii au anuntat deja ca si iluminatul de sarbatori va fi aprins mai tarziu in acest an si va fi limitat la doar cateva ore pe noapte."
Spania are printre cele mai mici costuri la energie, după plafonarea prețului la gaz. Toate familiile care nu depasesc venituri de 28 de mii de euro pe an vor primi compensaţii de 40 la sută pentru plata energiei la iarnă. Guvernul dă asigurari că nimeni nu va suferi de frig iar stocurile de gaz lichefiat sunt la 90%. Dar, să ne întoarcem acasă.
NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: "Republica Moldova se confruntă poate cu una dintre cele mai profunde crize energetice de după independenţă. Pentru a face faţă provocării şi a trece cu bine peste iarna care e tot mai aproape, cetăţenii ar trebui să dea dovadă de solidaritate. Autorităţile lansează zilnic mesaje prin care îndeamnă oamenii să econmisească. Le oferă şi sfaturi simple cum o pot face, iar mulţi deja le urmează."
Igor Sîrbu a muncit 5 ani în Israel și a învăţat acolo cum să fie responsabil şi să economisească. A revenit acasă, în urmă cu doi ani, iar banii câştigaţi i-a investit în eficientizarea energetică a locuinţei. Și-a termoizolat pereţii casei, iar apoi şi-a instalat un sistem alternativ de încălzire.
"Jumătate de oră avem, de când am făcut focul? Ele deja prind a da căldură.
- Ele devin fierbinţi în cât timp?
- Timp de 45 de minute ele deja sunt fierbinţi."
Locuinţa are peste 100 de metri pătraţi iar sistermul său de termoficare încălzeşte apa din calorifere, pardoseala şi generează apă caldă pentru necesitățile casnice. Cazanul funcţionează cu lemne şi bricheţi, dar poate încălzi casa şi cu tot ce arde şi emană căldură.
IGOR SÎRBU, locuitor al satului Buţeni: "Ce bagi, tot merge. Toată bucăţica ce găseşti. Principalul să ardă."
Sistemul de încălzire l-a costat în jur de 70 de mii de lei, dar nu regretă investiţia. Anul trecut a cheltuit, în 6 luni de iarnă, 10 metri ster de lemn pentru care a plătit aproape 15 mii de lei. În cazul în care şi-ar fi încălzit locuinţa cu gaz, ar fi plătit de cel puţin două ori mai mult. Astfel de cazane sunt cele mai căutate pe piaţă în ultima perioadă iar vânzările au crescut cu aproape 40 la sută.
CHELTUIELI PENTRU ÎNCĂLZIRE
6 luni
Gaz 30 mii lei
Lemne 15 mii lei
ANDREI MEREACRE, administrator: "Avantajele ar fi, în multe cazuri, chiar costuri zero. Deci când vorbim de biomasă, asta ar însemna, tu ai un produs rămas din producţia ta, pe care înainte îl aruncai, acum îl reutilizezi. Toate resturile din grădină, care le au oamenii, deci. Noi avem mulţi clienţi, mă scuzaţi, chiar din oculul găinii ce rămâne, mulţi le amestecă cu diferite crengi, şi le pun în centralele noastre şi ard. Asta ar fi biomasa, într-un final. Nu doar peleţii şi bricheţii."
Sistemele alternative de încălzire capătă tot mai multă popularitate şi în industrie. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Eficienţă în Energetică, în ultimii ani, în Republica Moldova au fost montate aproximativ 300 de centrale termice care funcţionează pe bază de biocombustibil solid la fabrici, uzine, instituţii publice şi de menire socială.
IRINA ŢERIGRADEAN, şef adjunct, Direcţie AEE: "Un aspect important este faptul că o centrală termică pe biocombustibil solid poate fi instalat într-o zonă unde nu există infrastructură de gaze naturale, sau unde nu este asigurată încălzirea centralizată. Practic acesta şi a fost scopul unui proiect de mare anvergură, proiectul energie şi biomasă, prin care 286 de centrale termice pe biomasă au fost instalate în locaţii strategice."
Cererea sporită pentru cazanele pe biomasă i-a determinat pe antreprenori să investească în linii de producere a brichetelor şi peleţilor. În prezent, în Republica Moldova sunt 75 de producători de biocombustibil solid, 25 în nordul Republicii Moldova, 33 în raioanele de centru, şi 17 la sud.
PRODUCĂTORI DE BIOCOMBUSTIBIL SOLID
Sursa: AEE
Nord 25
Centru 33
Sud 17
Total producători: 75
NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: "Sursele alternative de încălzire a locuinţelor, ar putea fi singura salvare, la iarnă, în special pentru locuitorii de la sate. Cert este că în contextul crizei energetice, Republica Moldova poate şi mai are unde avansa în acest domeniu. Potrivit experţilor, în prezent, statul a valorificat doar 20 la sută din potenţialul privind implementarea surselor alternative de încălzire a locuinţelor."