Economic

Tariful la energia electrică s-a redus la cererea companiilor Premier Energy şi FEE-Nord. Noile tarife standard sunt mai mici cu peste un leu

Energie mai ieftină
Sursa video: TVR MOLDOVA

După scumpirile în lanţ din ultima perioadă, vine şi prima ieftinire. Tariful la energia electrică a scăzut, la solicitărea Premier Energy şi FEE-Nord.

Tariful aprobat de ANRE pentru consumatorii Premier Energy, din centrul și sudul Republicii Moldova, este de 4,62  lei/kWh. Este mai puţin cu un leu și 29 de bani decât tariful vechi. De fapt, aceasta este şi solicitarea furnizorului şi reprezintă o scădere de aproximativ 22%.


Iar pentru FEE-Nord, ANRE a aprobat un tarif nou de 4,65 lei/kWh, cu 95 de bani mai puțin decât cel vechi. De menţionat că furnizorul a cerut o scădere de doar 25 de bani, însă cererea nu a fost acceptată de ANRE. Astfel, consumatorii FEE Nord vor achita un preţ mai mic cu 17%.


TARIFUL STABILIT DE ANRE PENTRU PREMIER ENERGY
Tarif nou: 4,62 lei/kWh
Tarif vechi: 5,91 lei/kWh
Tarif solicitat: 4,62 lei/kWh


TARIFUL STABILIT DE ANRE PENTRU FEE-NORD
Tarif nou: 4,65 lei/kWh
Tarif vechi: 5,60 lei/kWh
Tarif solicitat: 5,35 lei/kWh

Persoanele cărora li s-a atribuit categoria de vulnerabilitate foarte ridicată vor achita 3,30 lei/kWh, iar consumatorii din categoria ridicată vor plăti 3,70 lei/kWh.


TARIFELE LA CURENT PENTRU CATEGORIILE DE VULNERABILITATE
Categorie de vulnerabilitate foarte ridicată - 3,30 lei/kWh
Categorie de vulnerabilitate ridicată - 3,70 lei/kWh

Noile tarife se vor fii aplicate de astăzi, 8 decembrie, anunţă ANRE, deşi Comisia pentru Situaţii Excepționale solicita ca acestea să aibă efect retroactiv, din 2 decembrie.

Luni, Comisia pentru Situaţii Excepționale i-a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful la curent, în urma reluării livrărilor de electricitate de la Centrala din Cuciurgan. Preţul achitat este de 73 de dolari entru un megawat. Livrările de la MGRES vor continua în perioada ianuarie – martie 2023. Pentru a cumpăra energie de la Centrala din stânga Nistrului, Moldovagaz va livra, din ianuarie, 5,7 milioane de metri cubi în regiunea transnitreană, adică întreg volumul pe care-l primeşte de la Gazprom.

Centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist din stânga Nistrului, a întrerupt livrarea de energie electrică pe malul drept din 1 noiembrie. Mai bine de o lună, Chişinăul a cumpărat energie de pe piața internațională, chiar și în regim de avarie, la prețuri care au variat între 90 şi 400 de euro MW, ceea ce a stat la baza ultimelor scumpiri la energia electrică.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter