Extern

Efectele economice ale distrugerii barajului Nova Kahovka. Prețul cerealelor a crescut pe principalele piețe mondiale

post-img
Nova Kahovka

Au apărut și efectele economice ale distrugerii barajului din Ucraina. Pe principalele piețe mondiale, prețul cerealelor a crescut. Ucraina e un important furnizor global de grâu și porumb, iar inundarea ogoarelor și compromiterea recoltelor înseamnă producție mai mică și, automat, prețuri mai mari, relatează stiri.tvr.ro.

Distrugerea barajului are efecte dezastruoase asupra mediului și asupra culturilor din sudul Ucrainei - atrag atenția oficiali de la Kiev. Niprul a fost poluat cu ulei de motor de la utilajele agricole, luate de ape. Mai mult decât atât, mare parte din recoltă e compromisă.

Premierul ucrainean Denis Şmîhal: Aprovizionarea cu apă şi sistemul de irigaţii din Sud nu vor mai funcţiona, astfel că va fi secetă, iar recoltele vor fi compromise. Este o lovitură directă la adresa securităţii alimentare.

Piețele financiare de cereale au reacționat imediat. Prețul grâului a crescut semnificativ pe bursa din Chicago.

Joseph Glauber, expert al Institutului Internaţional de politici alimentare, din SUA: De câte ori sunt indicii că situaţia legată de acest război se agravează, apar noi îngrijorări, iar pieţele reacţionează. La asta asistăm şi acum.

Ucraina e unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale. În condițiile în care recoltele, oricum mai mici, din cauza războiului, sunt în mare parte compromise, analiștii estimează noi creșteri de prețuri.

În plus, țări din Africa, dependente de cerealele ucrainene, vor avea de suferit.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter