Actualitate

Încep negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE

Încep negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE

Zi istorică pentru cetăţenii Republicii Moldova. În aproximativ o oră, se va da startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Prima conferință interguvernamentală este găzduită de Luxemburg.

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a declarat că Republica Moldova este hotărâtă să muncească pentru a ajunge în familia europeană. Acum câteva minute, s-a încheiat conferința similară cu Ucraina. Urmează etapele de screening bilateral, care ar putea dura între 12 şi 18 luni. Trimisul special al TVR MOLDOVA la Luxemburg, Svetlana Gore, are mai multe detalii. Svetlana, te ascultăm.

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: „La reuniune participă toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, la nivel de miniștri pentru Afaceri Externe sau Afaceri Europene. În cadrul Conferinței Interguvernamentale UE - Republica Moldova, statele membre își vor prezenta cadrul de negocieri care va sta la baza procesului de aderare.”

CRISTINA GHERASIMOV viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: „Ritmul negocierilor depinde în mare parte de noi, iar o importanță deosebită va avea clasterul unu. Următoarea etapă este screeningul bilateral. Primul claster, care este compus din 5 capitole și criterul economic, instituții democratice, administrația publică poate fi deschis la începutul anului 2025. Aici urmează să arătăm nu doar un progres la alinierea legislației dar și la implementarea iQului comunitar.  Inclusiv autoritățile de la Tiraspol urmează să facă cunoștință cu acest iq și, dacă vor fi interesați, deja să discutăm cum putem să-l adoptăm, implementăm și pe teritoriul regiunii transnistrene.”

Următoarea etapă, screeningul bilateral, va arăta cât de pregătiți suntem să implementăm legislația europeană în R.Moldova.  Potrivit autorităților, cel mai mult ar putea dura screeningul bilateral la capitolele justiție, economie, agricultură și mediu.

VERONICA MIHAILOV-MORARU ministrul Justiției: „Pentru ministerul Justiției dar și alte instituții, capitolul 23 este unul dintre cele mai importante pentru că vizează justiția și drepturile fundamentale.   4.30-4.58 Provocarea majoră va fi că va trebui să ne mobilizăm cu toții, toate intituțiile în domeniu dreptului, anticorupție și altele pntru aa realiza aceste transpuneri ale legislațiie în domeniul judiciar, anticorupție, într-un termen destul de scurt, dar în același timp să asigurăm calitate. O altă provocare este pregătirea societății în implementarea și valorificarea noilor mecanisme.”

Până la deschiderea negocierilor, Republica Moldova și Ucraina au mers la pachet.

OLGA STEFANISHYNA viceprim-ministru pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică a Ucrainei: „Vom lucra în mod separat, însă asigurându-ne că fiecare efort pe care-l facem ne mișcă politic împreună. Am avut o întrevedere productivă cu premierul R.Moldova, am discutat că cele mai importante angajamente sunt de a îmbrăţişa oportunităţile pe care le oferă celor două state procesul de integrarea europeană. Noi trebuie să investim masiv în dezvoltarea infrastructurii, a celei portuare, vamale şi de interconectare. Pentru că ambele state, atât Ucraina cât și Republica Moldova, vor deveni membre ale UE, noi trebuie să îmbunătăţim interconectarea, iar calea cea mai bună este să o facem împreună. Ne aşteaptă un drum lung, trebuie să învățăm să valorificăm fondurile europene, cum să coordonăm relațiile noastre cu ţările vecine.”

LUMINIȚA ODOBESCU ministrul Afacerilor Externe, România: „Este un pas important pentru Ucraina și Republica Moldova în procesul de aderare la UE. Felicit cele două guverne pentrru reformele semnificative luate în acest timp dificil.  Extinderea de est a blocului comunitar este o opţiune strategică pentru UE. Este un semnal puternic pentru suportul nostru pentru Ucraina și Republica Moldova. România va continua să sprijine și să fie alături de cele două state pentru acest obiectiv important.”

Săptămâna trecută, ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi R. Moldova. Negocierile sunt împărțite în 35 de capitole şi şase grupuri tematice. Fiecare capitol va fi abordat individual.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter