Social

15 ani de la protestele anticomuniste: Mesajele de comemorare ale demnitarilor de stat

15 ani de la protestele anticomuniste: Mesajele de comemorare ale demnitarilor de stat

Astăzi se împlinesc 15 ani de la protestele anticomuniste din Republica Moldova, când sute de tineri au ieşit în centrul Chişinăului să ceară libertate şi democraţie, în urma alegerilor parlamentare din 2009. Acţiunea paşnică a degenerat, însă, într-un adevărat dezastru. Zeci de manifestanţi şi poliţişti au fost răniţi, iar un tânăr a murit după ce a fost bătut fără milă de reprezentanţii instituţiilor de forţă chiar în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Sediile Parlamentului şi Preşediniţiei au fost distruse şi incendiate. Evenimentele de acum 15 ani au fost marcate printr-o expoziţie de fotografii, iar mai mulţi demnitari din stat au venit cu mesaje de comemorare.

O expoziție de fotografii care reconstituie evenimentele din 7 aprilie a fost inaugurată astăzi la Preşedinţia Republicii Moldova.


IGOR CAŞU, istoric și director al Agenției Naționale a Arhivelor: „Marcăm această dată pentru că drept urmare a acestor proteste, ceea ce a urmat e că PCRM a acceptat indirect faptul că rezultatele alegerilor nu au fost oneste. Această dtaă de 7 aprilie ne-a introdus sau ne-a deschis poarta spre o nouă perioadă în care suntem respectaţi pe arena internaţională.  Cel mai important este că faptul că PCRM a acceptat organizarea unor noi alegeri, ceea ce ne-a situat încet dar sigur pe făgaşul integrării Uniunii Europene.”


Şeful statului, Maia Sandu, a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook.

"Tinerii care s-au ridicat pe 7 aprilie 2009 au suferit din cauza violenței și terorii unui regim ce-și trata cetățenii ca pe dușmani. Tinerii au trăit, cu siguranță, și dezamăgiri, dar nimeni nu a reușit să le distrugă demnitatea și forța morală de a înfrunta nedreptatea. Și, inclusiv datorită lor, azi nu trăim într-un stat închis, unde oamenilor le este frică să gândească și să vorbească liber. Azi, Republica Moldova rămâne a fi un stat democratic, unde drepturile sunt respectate și puterea este în mâinile poporului", a precizat Maia Sandu.


Despre protestele violente din 7 aprilie 2009 a vorbit şi premierul Dorin Recean.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: „Acolo au fost vinovaţi poliţişti, procurori, judecători şi factori politici. Cu părere de rău am ajuns să avem dosare în primul rând doar pe poliţişti şi nu toţi au fost condamnaţi conform legii. Dar scăparea noastră, scăparea justiţiei este să pedepsească factorii politici care au dat ordine explicite, ilegale şi judecătorilor, şi procurorilor, şi poliţiştilor. Ceea ce trebuie să realizăm acum e reforma justiţiei unde să avem finalitate pe dosarele de condamnare a factorilor politici care au luat decizii ilegale şi le-au impus instituţiilor.”


În data de 7 aprilie 2009, mii de tineri nemulţumiţi de rezultatul alegerilor parlamentare care-i dădeau pe comunişti învingători cu o majoritate covârşitoare, au ieşit la un protest paşnic în centrul Chişinăului. În scurt timp, manifestaţia a degenerat în violenţe. Provocatorii din rândurile protestatarilor au început să devasteze sediile Parlamentului şi instituţiei prezidenţiale, rănind mai mulţi poliţişti care încercau să menţină ordinea publică. Moartea lui Valeriu Boboc este singurul deces recunoscut oficial de autorităţi, deşi sunt suspiciuni că ar mai fi murit unii tineri. Potrivit datelor Procuraturii Generale, după evenimentele din aprilie 2009 au fost pornite zeci de procese penale, însă doar câteva au fost finalizate, fiind găsite persoanele vinovate.


 VADIM VIERU, avocat Promo-LEX: „Anumite acţiuni serioase de a invetsiga faptele de tortură a avut loc abia în anul 2010, când deja era prea târziu. Faptele de tortură trebuie investigate în termen destul de rapizi.  Unica persoană carea fost condamnată la pedeapsă cu închisoare reală care este responsabilă de moartea domnului Boboc este în căutare. ”


Potrivit Amnesty International, pe 7 aprilie 2009, peste 600 de persoane au fost maltratate, reţinute şi bătute cu multă cruzime, nu au beneficiat de o justiţie independentă şi echitabilă, au fost deţinute în condiţii inumane, fără apă şi mâncare. Autorităţile de atunci au evaluat pagubele de pe urma violenţelor la 146 de milioane de lei.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter