Actualitate

Din întâi octombrie, Gazprom a redus cu 30% livrările de gaz către Republica Moldova. Care ar fi motivul

Mai puțin gaz
Sursa video: TVR MOLDOVA

De astăzi, Gazprom a redus cu 30% livrările de gaz către Republica Moldova. Motivul? O problemă tehnică, susține furnizorul rus. Chişinăul spune însă că motivaţia ar fi alta. MoldovaGaz a trimis deja o scrisoare prin care cere Gazprom-ului să-şi onoreze contractul şi să livreze cantitatea necesară. Vicepremierul Andrei Spânu dă asigurări că, cel puţin pentru luna octombrie, nu vor fi probleme cu aprovizionarea deoarece avem rezerve în stoc.

Gazprom a limitat livrările de gaz iar furnizorul de la Chişinău a primit confirmarea pentru livrarea a doar 70 la sută din volumul necesar pentru luna octombrie.


80 milioane de metri cubi vor primi consumatorii de pe malul drept al Nistrului și 170 milioane de metri cubi cei din regiunea transnistreană.
Prețul de achiziție în octombrie este de aproximativ 1028 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, cu peste 40 la sută mai puţin decât în luna septembrie.


ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: "În acest sens se repetă situaţia din luna octombrie anul trecut când livrările au fost limitate cu 30 de procente. Diferenţa anul acesta comparativ cu anul trecut e că avem un contract semnat care trebuie respectat. În caz că Gazprom totusi nu va oferi cele 30 la sută din gaz conform contractului, am menţionat Energocom are deja stocate 53 milioane de metri cubi de gaz care ar putea folosite. O dată cu scăderea preţului de achiziţie ar apărea şi oportunitatea pentru reducerea tarifului."

Şi livrările de energie electrică au fost confirmate.
În octombrie, Republica Moldova va cumpăra 33 la sută din necesarul de energie electrică de la două companii ucrainene şi restul de la Centrala din Ciuciurgan.

Potrivit vicepremierul Andrei Spânu, cu societatea ucraineană Energoatom s-a încheiat un contract la prețul de 77 de dolari megawatul/ora. De la celălalt operator ucrainean, Republica Moldova va cumpăra doar 3 la sută din necesar , la un preţ de 132 dolari/megawatul/ora. 67 la sută din energia electrică, ce va folosită în octombrie, provine de la Centrala din Cuciurgan, la 62,5 dolari megawat/ora.
Şi dacă cu Centrala din Ciuciurgan a fost semnat contractul pentru o lună, cu cele două companii ucrainene doar pentru 14 zile.

CONTRACTE DE ACHIZIŢIE A ENERGIEI ELECTRICE, LUNA OCTOMBRIE

67%   MGRES                 62,5 USD/MWh
30%   Energoatom           77 USD/MWh
3%     Ukrhydroenergo    132 USD/MWh

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: "Preţul mediu a energiei electrice pentru luna august este de aproximativ 68,9 dolari. S-a semnat un contract pe 2 saptamani din cauza războiului or vedem că ultimele săptămâni Rusia a atacat mai multe statii de producere a energiei electrice. Ieri, Moldelectrica a semnat un contract de livrare de urgență a energiei electrice cu Transelectrica, compania din România. Deci, la etapa actuală deja sunt semnate contracte de avarie sau de urgență referitor la livrările de energie electrică şi cu Ucraina şi cu România."


De astăzi, 1 octombrie, sunt aplicate și noile tarife de gaze pentru consumatori  - de aproape 30 de lei pentru metru cub de gaz. Tot de astăzi se modifică formulă de calcul a preţului de achiziție a gazului, fiind inversată ponderea valorii petrolului și gazelor naturale. Formula este prevăzută în contractul prelungit în 2021 pe următorii cinci ani de Moldovagaz și Gazprom.



EVOLUŢIA PREŢURILOR DE IMPORT AL GAZELOR

septembrie - 1833 USD/1000 m3
octombrie - 1028 USD/1000 m3

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter