Social

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: Peste 90 la sută din cetăţenii Republicii Moldova ar putea să aibă nevoie de ajutor la iarnă

Ajutor pentru iarna
Sursa video: TVR MOLDOVA

Peste 90 la sută din cetăţenii Republicii Moldova ar putea să aibă, la iarnă, nevoie de ajutorul statului pentru a-şi plăti facturile la încălzire. Într-un interviu pentru TVR MOLDOVA, Marcel Spatari, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, a apreciat că acest procent din populaţia ţării va îndeplini criteriile pentru a beneficia de compensaţii financiare, astfel încât suma achitată pentru încălzire să fie comparabilă cu iarna trecută. Reprezentanţii ministerului pregătesc un amplu plan de ajutorare a populaţiei în faţa valului de scumpiri la energie.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Peste 90 la sută din populaţie va primi compensaţie în factură la fel ca anul trecut. Diferenţele dintre categorii nu vor fi foarte mari, pentru că profilul de venituri a populatiei este destul de comparabil, până la ultima chintilă unde veniturile urcă foarte mult. Acea ultimă chintilă va fi exclusă din sistem.”

Într-un interviu pentru TVR MOLDOVA, ministrul Spatari a declarat că acest program va fi implementat începând cu luna octombrie, când va fi lansat sistemul informaţional dedicat. Cetățenii își vor declara on-line veniturile şi, pe baza cifrelor, statul va calcula cât la sută din valoarea facturilor va fi compensată. Din septembrie, guvernul intenţionează să crească şi pensiile, salariile şi indemnizaţiile sociale.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Un serviciu care acordă familiilor o indemnizaţie de până la 4 mii de lei, care trebuie să fie utilizată pentru nevoile copiilor, de exemplu pentru rechizite şcolare, pentru haine. Vom avea fonduri pentru a oferi acest sprijin pentru 20 de mii de familii.  Creşterile de salarii şi pensii sunt planificate de către ministerul Finanţelor în următoarea rectificare bugetară şi vor intra în vigoare pentru luna septembrie în luna octombrie.Pentru pensii este vorba de un supliment antiinflatie. Ne-am propus să creştem şi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului. De la 740 de lei la 1000 de lei.”

Pentru sprijinul populaţiei în perioada de iarnă, autorităţile intenţionează să aloce 5 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mult decât anul trecut. Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova 75 de milioane de euro, sprijin bugetar, iar alte 40 de milioane de euro vin din partea Germaniei.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Pentru acest an probleme de finanţare nu sunt, probleme vor putea să apară anul viitor, deoarece economia este intr-o perioadă de stagnare economică, preturile cresc foarte mult, economia nu reueste sa crească valoarea productiei ca sa compenseze inflatia.

Săptămâna aceasta, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noul tarif pentru gazele naturale. Astfel, în luna august, un metru cub de gaz va costa 22 lei şi 99 de bani, cu 4 lei şi 39 de bani mai mult.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter