Social

Victimele violenței în familie merită o viață mai bună

Victimele violenței în familie
Sursa video: TVR MOLDOVA

O şansă la viaţă decentă pentru victimele violenţei în familie, este scopul unui proiect implementat cu succes în 12 localităţi din raioanele Ungheni şi Cahul. Peste 250 de femei au beneficiat de sprijinul specialiştilor, antreprenorilor dar şi al comunităţilor locale. 32 dintre ele și-au găsit, deja, un loc de muncă, iar 21 au primit minigranturi pentru a demara activități care să le aducă independența financiară.

Proiectul "Abilitarea femeilor pentru muncă şi viaţă decentă" a funcţionat în şase sate din raionul Ungheni. Acolo au fost create cluburi de interese, la care au participat 174 de femei. S-a creat şi o bază de date cu cele aflate în situaţii familale dificile. Majoritatea sunt casnice şi fără studii superioare, dar apte de muncă.

TATIANA LAZĂR vicepreședintele raionului Ungheni: "Nimeni nu vrea să spună direct că a fost agresată, dar încurajându-le, fiecare având o situație poate neplăcută, poate nu atât abuz fizic, cât psihologic. Peste o perioadă s-au deschis şi sunt majoritatea sunt agresate atunci când nu au o activitate, e ocupată doar de copilaş, nu are o sursă de venit. Tristețea se citește în ochii lor şi ele veneau cu sau fără experiență, dar alegerea lor e de a se încadra în câmpul muncii."

La cluburile de interese sunt invitaţi şi agenţii economici dispuşi să le angajeze pe aceste femei. Cu ele lucrează şi psihologii, care le încurajează să iasă din cercul vicios al violenţei în familie. VICTORIA GONŢA psiholog: "Ele în mare parte sunt dependente de soţii lor agresori, sau chiar dacă nu sunt agresori, sau dacă sunt fără soţi, sunt dependente de casă, de copii, de starea în acre au fost. S-au învăţat să fie în statutul lor de victimă, să primească un ajutor pasiv. Ştiţi să nu îi dea un peşte, dar să îi dea undiţa cu care să prindă peşte şi să poată să devină independentă."

Proiectul propune un alt model de incluziune socio-economică prin care instituţiile publice şi cele private ar putea să coopereze astfel încât femeile să se integreze mai bine pe piaţa muncii. Cele mai multe participante la acest proiect, care s-au angajat, şi-au ales domeniul frumuseţii, industria textilă sau agricultura.

ANGELA CIOCÎRLAN manager de proiect: "Am reuşit să înrolăm 137 de femei, din acestea 94 au fost asistate, o parte din ele au fost ghidate spre a-şi găsi vocaţie prin intermediul cursurilor de formare profesională. Altele au fost asistate pentru a-şi dezvolta un business plan şi pentru a iniţia o mică idee de afacere."

Între timp, autorităţile recunosc că actualul mecanism de integrare a femeilor pe piaţa muncii nu funcţionează aşa cum ar trebui şi, astfel, se iroseşte capitalul uman preţios.

ANNA GHERGANOVA șef direcție, ministerul Muncii și Protecției Sociale: "Ceea ce propun ei constă în aceea că consilierii merg din ușă în ușă la femeie şi o identifică, chiar o ajută să se adreseze şi o încurajează. Dar mecanismul care există la moment al ministerului nu presupune acest lucru iată de ce e bine să comasăm eforturile noastre pentru a avea un mecanism mai eficient."

Proiectul este implementat de Asociația Obștească "Făclia", în colaborare cu UN Women, cu susținerea financiară a Uniunii Europene şi în parteneriat cu UNICEF.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter