Cultură

Expoziţia "Art Safari- Maeştrii artei româneşti" a ajuns în premieră la Chișinău

Expoziţia "Art Safari- Maeştrii artei româneşti"
Sursa video: TVR MOLDOVA

Expoziţia "Art Safari- Maeştrii artei româneşti" a ajuns în premieră în Republica Moldova. Iubitorii de artă pot admira lucrări din colecţiile private ale artiştilor români. Expoziția de la Muzeul Naţional de Artă de la Chişinău, completează șirul de evenimente organizate cu prilejul Zilei Naţionale a României.

ALINA ŞTEFANIA GORGHIU, preşedinta Senatului României: „O expoziţie de cultură cu peste 30 de capodopere ale artiştilor români în cinstea Zilei Naţionale a României.”

Excelența Sa CRISTIAN LEON-ŢURCANU, ambasadorul României în Republica Moldova: „Primul an de Art Safari înafara României este aici la Chişinău. E o onoare deosebită să avem acest vernisaj în seria de evenimente care marchează Ziua Naţională a României.”

NARCIS IONUŢ AFRĂSINEI, director interimar, Institutul Cultural Român: „Unul dintre primele telefoane care le-am dat Ioanei Ciocan de aici, managerul Art Safari şi împreună am convenit că în viitorul foarte apropiat trebuie să venim în faţa cetăţenilor Republicii Moldova cu acest proiect cultural românesc.”

La expoziţia de la Muzeulde Artă sunt expuse lucrări ale marilor artişti români  - printre care Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady sau  Theodor Aman.

FLORINA BREAZU, preşedinta Ununii Artiştilor Plastici: „Prezenţa unor nume de referinţă ale artei româneşti aici face ca spaţiul dintre Nistru şi Prut cumva să asimileze într-un ritm alert şi profund arta românească.”


GHENADIE JALBĂ, artist plastic basarabean: „O astfel de expoziţie am mai spus şi o să mă repet, este un act de eroism din partea celor care şi-au propus lucrările pentru această expoziţie.”

MIHAI ŢĂRUŞ, artist plastic basarabean: „Este un fel de dialog cu pictura în timp, pentru artişti şi pentru ceilalţi, cu atât mai mult să vezi la Chişinău să aduci pictura românească.”

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău, Fundaţia Constantin Mimi şi Muzeul Naţional de Artă a Moldovei în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova şi Ambasada României. Expoziția este deschisă până pe 22 ianuarie 2023.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter