Actualitate

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, precizări privind informaţia că armata ar pregăti exerciţii militare pentru mobilizarea rezerviştilor

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, precizări privind informaţia că armata ar pregăti exerciţii militare pentru mobilizarea rezerviştilor

Ministrul Apărării , Anatolie Nosatîi, face precizări după ce, în spaţiul public, a apărut informaţia că armata ar pregăti exerciţii militare pentru mobilizarea rezerviştilor. Oficialul spune că, în următoarele luni, rezerviştii vor fi convocaţi nu pentru tactici de luptă ci doar că pentru a studia regulamentele şi tehnica militară. El precizează că este o practică anuală şi nu are legătură cu situaţia din regiune.

Ministrul Apărării îndeamnă cetăţenii la calm şi spune că ordinele de chemare sunt expediate inclusiv pentru actualizarea bazei de date a Centrelor Militar-Teritoriale. Exercițiile au ca scop verificarea aptitudinilor rezerviștilor și sunt o practică anuală fără legătură cu situația de securitate din regiune.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: „Doresc să precizez nu sunt tactici de luptă sunt convocări cu rezerviştii, sunt nişte activităţi planificate care s-au desfăşurat pe parcursul multor ani. Este vorba despre cei care au avut pregătire militară, au făcut catedre militare. Aceste activităţi se vor desfăşura pe parcursul anului în mai multe localităţi şi vor viza doar un număr limitat de cetăţeni.”

Exercițiile sunt programate pentru lunile aprilie, mai, iunie și septembrie.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: „Aceste practici sunt obligatorii pentru orice stat şi nu are legătură cu situaţia geopolitică sau de securitate şi eu aici aş vrea să mai adaug, toţi se referă la statutul nostru de neutralitate, eu aş da exemplu statele neutre care au o pregătire a rezervei bine planificată şi organizată.”

Rezerviştii care au primit citații și nu se vor prezenta pot primi o amendă de până la 32 de mii de lei sau pot face muncă în folosul comunităţii. Anul trecut, rezerviștii au fost convocați la exerciții în lunile iulie și septembrie.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter