Actualitate

Republica Moldova și NATO continuă dialogul și cooperarea pentru consolidarea rezilienței în sectorul energetic împotriva amenințărilor cibernetice și hibride

post-img
NATO - R. Moldova

Republica Moldova și NATO își continuă dialogul și cooperarea în vederea consolidării rezilienței în sectorul energetic împotriva amenințărilor cibernetice și hibride. Experți din Moldova și NATO s-au întâlnit vineri, 21 iunie 2024, la Chișinău, pentru a face bilanțul eforturilor actuale ca urmare a exercițiului de tip Table Top (TTX) pentru reziliență coerentă 2024 Moldova (CORE 24-M TTX).

Evenimentul a reprezentat discuții politice post-exercițiu axate pe prevederile raportului exercițiului, redactat de Școala Postuniversitară Navală din Statele Unite ale Americii, cu prezentarea lacunelor identificate pe durata exercițiului CORE 24-M TTX și propunerilor de modificare/adaptare a politicilor, în vederea sporirii rezilienței sectorului energetic critic al Republicii Moldova, din perspectiva securității cibernetice și a riscurilor hibride.

Astfel, în cadrul evenimentului la invitația Ministerului Energiei au participat entitățile cheie în ceea ce privește asigurarea securității securității statului inclusiv din perspectiva securității cibernetice și informaționale, precum Consiliul Suprem de Securitate, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne și Agenția pentru Securitate Cibernetică. 

În cuvântul său de salut, secretara de stat, Cristina Pereteatcu, a subliniat importanța evenimentului.

"Trebuie să ne întâlnim, să colaborăm și să creștem conștientizarea cu privire la reziliența sectorului energetic și riscurile cu care ne confruntăm. Republica Moldova este deschisă pentru orice sprijin din partea partenerilor internaționali, care ne pot ajuta în dezvoltarea capacităților în acest domeniu”, a spus Cristina Pereteatcu.

Totodată, șeful Secțiunii de Securitate Climatică și Energetică în cadrul Diviziei de Inovație, Hibrid și Cibernetică NATO, Samu Paukkunen, a reiterat că Alianța va continua să sprijine Republica Moldova în vederea consolidării rezilienței energetice.

“Raportul Echipei de Suport Consultativ pentru Reziliență NATO din anul trecut și Exercițiul de Mese Rotunde oferă baze solide pentru continuarea dialogului și sprijinului practic în consolidarea rezilienței energetice a Republicii Moldova. Aceste eforturi vor ajuta Moldova să fie pregătită și să facă față eventualelor riscuri sau provocărilor actuale, dar și să fie pregătită pe viitor pentru provocările emergente de securitate", a menționat oficialul în cadrul discursului.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter