În Chişinău va fi construită o nouă linie de sortare a deşeurilor iar staţia din sectorul Ciocana va fi închisă. Potrivit regiei "AutoSalubritate" noua linie este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de modernizare pentru managementul deșeurilor.
Depozitul de gunoi din Ciocana a fost construit in urma cu jumatate de secol și nu mai corespunde normelor actuale și nu rentează reconstruirea lui.
IULIAN GANGAN, manager, proiectul "Deşeuri Solide în Republica Moldova": „O altă problemă este amplasarea unei linii de sortare care de asemnea, din insuficienţă de spaţiu, nu a fost posibil.”
Până va fi închisă, staţia va activa la o capacitate redusă. Cea mai mare parte din gunoiul din Chişinău este transportat la o fabrică privată de sortare și la groapa de gunoi din localitatea Țînțăreni.
GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: „Noua stație de transfer urmează să fie construită la nici 500 de metri de cea veche, pe o suprafață de 3,2 hectare de teren. Va fi dotată cu o line de sortare capabilă să selecteze peste 4 mii de tone de deșeuri anual. Va fi dotată, de asemenea, cu un bloc administrativ dar şi o parcare şi un atelier de reparații pentru autospecialele care strâng gunoiul din oraş.”
Proiectul mai prevede reamenajarea spaţiului in care au fost depozitate deşeuri din 2010 până în 2017.
IULIAN GANGAN, manager, proiectul "Deşeuri Solide în Republica Moldova": „Biogazul va fi ars, ca ulterior corpul gunoiştei să fie acoperit cu strat de membrane şi cu sol aşa încât să nu se deosebească de peisajul din jur. Deci va creşte iarba într-un final.”
Proietul va permite reciclarea unei cantităţi mai mari de deşeuri. În prezent, doar 8% din hârtia, plasticul şi sticla colectate anual în municipiul Chişinău sunt reciclate.
AURELIA BAHNARU, președinte, Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor: „Faptul că noi în municipiul Chişinău o astfel de staţie de transfer reprezintă şi confirmă că va creşte în timp cantitatea de deşuri care va putea fi reciclată şi acurateţea deşeurilor sortate la linia de sortare şi care pot fi ulterior comercializate, valorificate. Deci să aibă o valoare economică aceste deşeuri şi să nu reprezinte costuri de mediu, costuri sociale şi costuri economice pe care le avem acum la gunoişti.”
Lucrările vor fi gata în 2026, iar investitia este de aproape 23 milioane de euro. Proiectul este finanțat de municipiul Chișinău, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu.