Actualitate

Expertul în studii de securitate Cristian Barna, despre scandalul „Gorgan”: Pierderile pentru Republica Moldova sunt foarte mari

Expertul în studii de securitate Cristian Barna, despre scandalul „Gorgan”: Pierderile sunt foarte mari pentru Republica Moldova

Dacă fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale a Republicii Moldova, a colaborat cu Serviciul de Spionaj Militar al Federației Ruse, atunci pierderile pentru securitatea Chișinăului sunt foarte mari. De această părere este expertul în studii de securitate de la București Cristian Barna. Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii „Impact Global” de la TVR MOLDOVA.

„Din punctul meu de vedere, pierderile sunt foarte mari pe două paliere. Pe primul palier este palierul experienței și poziției ocupate de către acest domn înainte, mă rog ca acesta să fie demis și mă refer la conducerea Armatei Naționale a Republicii Moldova, chiar în două mandate. De ce? Pentru că omulacesta știa exact amplasamente, locații, strategii de atac și de reacție rapidă și așa mai departe, pe care, evident, putea și cred că, dacă este adevărat, le-a furnizat Serviciul de Informație al Armatei Ruse. Ne gândim aici și la partea cea mai complicată pentru Republica Moldova cu privire la strategii de reacție și răspuns cu privire la ce ar putea să facă GOTR-ul din Transnistria, dar totodată și restul de locații, restul de schimburi de experiență pe care Armata Moldovei deja le avea cu țări NATO sau alte țări occidentale”, a subliniat Cristian Barna.

Expertul de la București mai subliniază că și funcția de de șef al securității UNHCR MOLDOVA, agenția ONU pentru refugiați a fost una care i-a permis să aibă acces la informații prețioase pentru ruși.

„Al doilea palier este cel al funcției ocupate în prezent. Datorită funcției ocupate în prezent, imaginați-vă, sau nu imaginați-vă, cred că suntem cu toții de acord cu omul acesta ca șef al securității biroului UNHCR din Republica Moldova, a putea să aibă acces în toate zonele de frontieră prin care se făcea accesul refugiaților ucrainieni și avea și acces la date statistice, probabil și la date cu caracter personal despre acești refugiați ucrainieni, iar aceste date sunt și vor fi foarte importante și în continuare pentru Serviciul de Informație Militare ale Federației Ruse. Ei pot folosi aceste date pentru a identifica conexiuni cu Armata ucraineană, ale celor care s-au refugiat, pot recruta din rândul acestor refugiați ucrainieni care, la un moment dat, se pot confrunta cu mari probleme acolo unde se află. Deci, din punctul meu de vedere, domnul Gorgan a avut acces la informații foarte importante, atât în fosta sa calitate de șef al Armatei Naționale a Republicii Moldova, cât și în calitate de șef al Biroului Securitate al UNHCR pentru Republica Moldova”, a adăugat Barna.

Menționăm că  fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, ar fi colaborat cu serviciile de informaţii ale Rusiei. Asta scriu jurnaliştii publicaţiei The Insider, care susţin că au intrat în posesia corespondenței dintre Gorgan și omul său de contact de la Moscova, colonelul Aleksei Makarov. Potrivit investigaţiei, Gorgan ar fi transmis sistematic informaţii despre situaţia din Republica Moldova. În exclusivitate pentru TVR MOLDOVA, Serviciul de Iunformaţii şi Securitate de la Chişinău a confirmat informaţia din investigaţia jurnalistică. Igor Gorgan nu ne-a răspun la telefon pentru o reacţie.

Ulterior fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan a fost suspendat din funcția de șef al securității UNHCR MOLDOVA, agenția ONU pentru refugiați.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter