Actualitate

/ TVR Bref / Prioritățile lui Nicușor Dan în relația cu Republica Moldova

post-img
Prioritățile pentru R. Moldova: sprijinirea parcursului european, consolidarea și extinderea proiectelor comune în domeniul infrastructurii energetice

Află cu TVR Moldova cele mai importante evenimente care au avut loc luni, 26 mai.

/VIDEO/ Primul discurs al președintelui Nicușor Dan: Prioritățile sale privind R. Moldova

Nicușor Dan s-a referit la principala problemă din România, care necesită pași imediați, și anume problema deficitului. De asemenea, șeful statului a vorbit despre economie, educație, sistemul de sănătate, justiție, mediu, politică externă. În ceea ce privește prioritățile privind Republica Moldova, Nicușor Dan a afirmat: „Sprijinirea parcursului său european, consolidarea și extinderea proiectelor comune în domeniul infrastructurii energetice și de transport, crearea fondului de garantare a investițiilor românești în R. Moldova, continuarea și extinderea schimburilor culturale și academice și funcționalizarea acelor instituții care produc dificultăți (vămile și Autoritatea Națională pentru Cetățenie).

3,2 miliarde de lei vor fi investite pentru reabilitarea și reconstrucția drumurilor

Autoritățile vor investi în acest an peste 3,2 miliarde de lei pentru reabilitarea și reconstrucția a 600 de kilometri de drumuri. Despre acest lucru a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, luni, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit șefului Executivului, din cele 3,2 miliarde de lei, care vor fi investiți pentru reabilitarea și reconstrucția drumurilor, 2,7 miliarde sunt din fondul rutier, surse financiare destinate drumurilor regionale. Alte 500 de milioane de lei au fost incluse în Planul Buget Plus, surse financiare destinate pentru drumuri locale.

Incendiul de la Durlești: CSE a alocat bani pentru construcția acoperișului provizoriu

Comisia pentru Situații Excepționale a decis alocarea a peste 1,2 milioane de lei pentru construcția unui acoperiș provizoriu și aproape 56.000 de lei pentru expertizarea tehnică a mansardei afectate în urma incendiului de la Durlești. Informația a fost confirmată de Galina Comendant, șefa de cabinet a ministrului Mediului. „Este un pas important pentru ca lucrările de reconstrucție să înceapă cât mai curând, iar oamenii să revină în siguranță în casele lor. Guvernul va fi alături de locatari până la finalizarea completă a lucrărilor. Solidaritatea și grija față de cetățeni rămân o prioritate”, spune Galina Comendant.

Cum comentează Dorin Recean o posibilă demisie a șefului Vămii și presupusul conflict cu Andrei Spînu

„Șeful Vămii a primit o sarcină foarte clară – să accelereze lupta cu corupția și să prezinte un plan prin care măsurile de prevenire a corupției sunt mai eficiente”, a spus premierul Dorin Recean în conferința de presă susținută luni, fiind întrebat dacă ar putea urma demisia directorului Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, în contextul reținerilor șefului Biroului Vamal Centru, Iurie Gorea, și al șefului Postului Vamal intern Căușeni, Cristian Olărescu. La întrebarea dacă reținerea lui Iurie Gorea, care a figurat împreună cu fostul ministru al Infrastructurii, Andrei Spînu, în calitate de fondatori la o companie, ar fi un rezultat al „luptei dintre premierul Recean și fostul ministru Spînu”, șeful Executivului a evitat să răspundă.

Lituania oferă 100 de drone Republicii Moldova pentru securitatea aeriană

Lituania a oferit 100 de drone Republicii Moldova pentru supravegherea spațiului aerian și sporirea securității. Anunțul a fost făcut de premierul lituanian, Gintautas Paluckas, pe o reţea sociala, după vizita de lucru la Chişinău. Premierul de la Vilnius a menționat că Lituania rămâne un susținător ferm al aspirațiilor europene ale Republicii Moldova și este pregătită să-și împărtășească expertiza și asistență tehnică pentru implementarea reformelor. La rândul său, prim-ministrul de la Chişinău, Dorin Recean, a mulţumit oficialului şi a declarat că acest ajutor tehnic va spori securitatea spaţiului aerian.

O judecătoare și soțul său, executor judecătoresc, prinși cu avere nejustificată de 1,2 mil. de lei

O judecătoare de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a fost prinsă, împreună cu soțul acesteia, executor judecătoresc, cu o avere nejustificată în mărime de peste 1,2 milioane de lei. Este vorba despre Olga Boțan, numită în funcție în 2014. Autoritatea Națională de Integritate a constatat în economiile acesteia o bani nejustificați în valoare de 85.000 de lei în anul 2019, 237.000 de lei în anul 2020, 243.000 de lei în anul 2021, 553.000 de lei în anul 2022 și 158.000 de lei în anul 2023. Judecătoarea a subliniat că nu este de acord cu diferențele constatate de ANI, motivând că familia sa a avut suficiente venituri pentru a face diferite achiziții de bunuri mobile și imobile.

/DOC/ Fosta președintă a Georgiei, decorată de Maia Sandu cu „Ordinul Republicii”

Președinta Republicii Moldova a oferit Ordinul Republicii președintei Georgiei, Salome Zurabișvili. Un decret în acest sens a fost semnat luni și publicat pe site-ul Președinției. Conform decretului, ordinul a fost oferit pentru „apărarea valorilor democratice, păstrarea și promovarea demnității cetățeanului, a drepturilor omului și a păcii, precum și pentru lupta consecventă pentru viitorul european al Georgiei”. În noiembrie 2018, Zurabișvili a devenit prima femeie președinte din istoria Georgiei. La sfârșitul anului 2024, în urma alegerilor prezidențiale, aceasta părăseşte palatul prezidenţial, dar se consideră în continuare „singura preşedintă legitimă” a Georgiei, promiţând că va continua să lupte împotriva partidului „Visul Georgian” aflat la putere.

Ion Munteanu a fost numit în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție

Procurorul general Ion Munteanu a fost numit în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) prin decretul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Conform decretului semnat la 23 mai 2025, Ion Munteanu își începe mandatul de judecător la CSJ odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial. În total, cinci persoane au depus cereri de participare la concursul pentru suplinirea posturilor vacante de judecător la CSJ, iar în urma etapei de interviu, Ion Munteanu a acumulat cel mai mare punctaj - 76,5. El a fost urmat de Leonid Chirtoacă, care a acumulat 76 de puncte. Alți trei candidați: Ludmila Bolocan, Aliona Ciocanu și Ruslan Berzoi nu au întrunit punctajul necesar pentru promovarea concursului.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor