Cultură

Astăzi se împlinesc 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu

post-img
Mihai Eminescu

În acest an se împlinesc 135 de ani de la moartea marelui poet național, Mihai Eminescu, „poetul nepereche”.

Mihai Eminescu A murit pe 15 iunie, la vârsta de 39 de ani, în casa de  sănătate a medicului Şuţu din București. „Luceafărul poeziei românești”  este înmormântat la Bucureşti, în Cimitirul Bellu.

Împrejurările în care acesta s-a stins din viaţă sunt încă o  controversă. Se ştie că Mihai Eminescu a fost internat într-un centru de  sănătate.

La 15 iunie 1889, Titu Maiorescu nota în jurnalul său: “Astăzi a  murit Eminescu, în institutul de alienaţi, de o embolie”. Luceafărul  poeziei româneşti, poetul nepereche…”

În "Viaţa lui Mihai Eminescu” ( 1932), G. Călinescu a scris aceste emoţionate cuvinte despre moartea poetului: "Astfel  se stinse în al optulea lustru de viaţa cel mai mare poet, pe care l-a  ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pămîntul românesc. Ape vor seca în  albie şi peste locul îngropării sale va răsării pădure sau cetate, şi  cîte o stea va vesteji pe cer în depărtări, pînă cînd acest pămînt sa-şi strîngă toate sevele şi să le ridice în ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sale".

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter