Social

PNUD R. Moldova lansează un proiect de asigurare a accesului la justiție pentru refugiații ucraineni

post-img
justiție
Sursa foto: imagine simbol

Refugiații ucraineni și comunitățile-gazdă din Republica Moldova vor beneficia de acces sporit la justiție, grație unui nou proiect finanțat și implementat de PNUD.

Inițiativa va susține serviciile oferite de parajuriști prin instruirea a peste 80 de specialiști, care își vor consolida cunoștințele pentru a acorda asistență refugiaților și solicitanților de azil. 

Totodată, rețeaua parajuriștilor va fi extinsă, urmând să fie angajați 10 specialiști noi.     

Proiectul, cu un buget de 250.000 dolari, va fi implementat în perioada 2022-2023, în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale.    

„Refugiații rămân în afara sistemelor și instituțiilor care sunt concepute pentru a-i proteja – cum ar fi asistența juridică. Aceasta îi face pe oameni vulnerabili, în special pe femei și pe fete. De aceea depunem eforturi ca să asigurăm accesul atât de necesar la consiliere juridică, astfel încât persoanele care fug de război și ajung în Moldova să ia decizii în cunoștință de cauză și să beneficieze de măsuri de protecție”, a afirmat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.     

În două raioane, Căușeni și Edineț, vor fi create echipe mobile de asistenți sociali, psihologi și juriști. Acestea vor asigura conexiunea dintre refugiați, comunitățile-gazdă, autoritățile publice locale, și, în același timp, vor oferi servicii juridice, psihologice și sociale.     

Echipele mobile se vor întâlni cu refugiatele în localitățile în care s-au stabilit și vor identifica riscurile de violență, dar și alte probleme cu care se confruntă. Totodată, specialiștii vor facilita angajarea acestora în câmpul muncii și reprofilarea lor profesională.     

Proiectul va asigura, prin traducerea în limba ucraineană, accesul la informații juridice și servicii de sprijin pentru refugiați prin intermediul platformei www.dopomoga.gov.md, lansată de Guvern. 

Cu susținerea PNUD, va fi dezvoltată o aplicație pentru persoanele care au nevoie de asistență juridică, inclusiv pentru refugiați.     

De la începutul războiului în Ucraina, PNUD și Suedia, prin intermediul Platformelor regionale de dialog pentru acces la justiție, care activează în raioanele Soroca, Criuleni, Cimișlia, precum și în UTA Găgăuzia, au susținut oferirea de servicii juridice refugiaților.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter