Cultură

La Muzeul de Istorie a fost vernisată expoziţia de fotografii „Chişinăul în culori”

Expoziţia de fotografii „Chişinăul în culori”
Sursa video: TVR MOLDOVA

Trecutul şi prezentul se întâlnesc la Muzeul de Istorie a Chişinăului, unde a fost vernisată expoziţia de fotografii "Chişinăul în culori", realizată de pictorul Lică Sainciuc. Evenimentul are loc chiar astăzi, când artistul aniversează 75 de ani de viaţă. Lucrările arată imagini vechi inedite cu străzi şi clădiri de o însemnătate deosebită pentru locuitorii capitalei Republicii Moldova. Toate sunt aduse la zi, cu ajutorul unui sistem grafic modern.

Expoziţia "Chişinăul în culori"  include 16 fotografii vechi ale Chișinăului, reconstituite de pictorul Lică Sainciuc prin intermediul graficii pe calculator. Lucrările includ imagini cu Hotelul Elveția, bisericile Sfântul Ilie și Soborul Vechi, distruse în anii ʼ50, Biserica și Clopotnița Luterană sau Filarmonica Naţională "Serghei Lunchevici".

LICĂ SAINCIUC pictor: „Iată ceva foarte simbolic, este intersecţia a două străzi, actualul centru al oraşului, acum ele arată altfel, s-au falsificat altfel, istoria lor. În locul acestei clădiri este clădirea Gemeni dacă ştiţi. -Desigur. -Acesta e bulevardul Ştefan cel Mare.”

Fotografiile originale se păstrează în Statele Unite dar au devenit publice datorită efortului depus de fotograful Iurie Şveţ.

LICĂ SAINCIUC autorul expoziţiei: „El ştiie legile şi conform legii, negativele care au mai mult de 50 de ani sunt domeniu public, şi ele nu erau publice. El a scris la Biblioteca congresului Statelor Unite, Slava Domnului acolo se păstrau, pentru că aici ar fi distruse ele. -În Statele Unite? -Da.”

Lucrările armonizează trecutul şi prezentul, datorită talentului pictorului care a folosit tehnologia modernă pentru a da mai multă culoare Chişinăului din secolul trecut.

IOANA ISAC scriitoare: „Expoziţia lui Lică Sainciuc nu înseamnă doar clădiri şi o memorie, înseamnă multă spiritualitatem energie, mesaj despre oamenii de atunci. Nu în zadar ţi se pare că intri aşa în fotografii. Înainte pe peliculă, fotografiile când se făceau, nu era capabil să se capteze norii şi în această lucrare norii nu sunt de atunci. E un truc pe care, sper, să nu se supere domnul Lică că l-am deconspirat.”

IRINA ŞLEAHU soţia lui Lică Sainciuc: „El foarte mult admira că aceste fotografii negru alb, se vedea cam rău şi zicea, dacă am să le reînvii puţin şi o să înceapă lumea să le vadă altfel, mai vii, cu cerul acesta albastru. Glumea, cerul l-am luat numai din Chişinău.”

Expoziţia a atras mulţi vizitatori, încă de la lansare. Printre ei, Aureliu Ciobanu care are o colecţie bogată de cărţi poştale vechi cu imagini ale oraşului Chişinău.

AURELIU CIOBANU colecţionar: „Prin prisma culorilor dumnealui ne-a dat posibilitatea să ne deplasăm în trecut şi să începem cu ochii celor prezenţi în actual, noi să percem vizual mentalitatea şi viaţa care era în Chişinău în anii respectivi.”

Expoziţia "Chişinăul în culori" este deschisă la Muzeul de Istorie a  Chişinăului până pe 15 iulie. Biletul de intrare costă 10 lei.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter