Actualitate

Reguli de circulație pentru utilizatorii trotinetelor

Reguli de circulație
Sursa video: TVR MOLDOVA

Deşi, în ultimul timp, pe străzile din Chişinău pot fi văzute tot mai multe trotinete, în prezent, nu există un act normativ care să reglementeze circulaţia cu un astfel de mijloc de transport. Oamenii legii vorbesc despre necesitatea unui regulament, mai ales, că a crescut rata accidentelor cu implicarea trotinetelor. Autorităţile spun că lucrează la un astfel de document, care urmează să fie supus dezbaterilor publice.

Printre prevederile regulamentului elaborat de Inspectoratul Naţional de Securitate Publică este limitarea vitezei de circulaţie cu trotineta. Se propune ca în zonele rezidenţiale şi în cele aglomerate să se circule cu 15 km pe oră, iar pe străzile obişnuite - cu 25 de km pe oră.

DAN CASAPCIUC, administrator companie de închiriere trotinete: "În aplicaţia de chirie aceste zone vor fi delimitate cu viteză redusă şi viteza va fi reglementată în aplicaţie. Noi stabilim punctele geografice unde viteza este redusă şi ea se reduce automat când trotineta intră pe acest teritoriu."

O altă propunere a Inspectoratului Naţional de Securitate Publică este ca pe o trotinetă să poată urca o singură persoană, iar limita de greutate să fie de 120 de kilograme. Orice încălcare va fi notificată de soft-ul trotinetei, iar utilizatorul care a ignorat regulamentul nu va mai putea utiliza acest serviciu.

SORIN CHIRIAC, administrator companie de închiriere a trotinetelor: "Motorul care este instalat el înţelege că lucrează sub o presiune mai mare şi el înţelege că pe trotinetă sunt mai mult de 120 de kg. Simte presiunea asta şi ne notifică. Avem foarte multe cazuri când urcă 2 persoane care cântăresc mai mult de 120. Când urcă 2 persoane cu masă mică e periculos, dar trotineta e manevrabilă. Când urcă câte 2 persoane care cântăresc şi câte 80 de kg atunci chiar e imposibil."

Şi cei care gestionează serviciul de închiriere a trotinetelor vor avea o serie de obligaţiuni. Ei vot trebui să informeze utilizatorii că aceştia nu pot urca pe o trotineta dacă sunt în stare de ebrietate şi nu au dreptul să renunţe la gadgeturi în timp ce conduc. Echiparea corespunzătoare este la fel de importantă.

OLEG RUSU, şef secţie, Direcţia prevenire, INSP: "Este necesar să fie îmbrăcată vesta iluminescentă, pentru că un şofer observă mai uşor. Casca de protecţie este foarte importantă. Atunci când persoana cade, o protejează."

Prevederile propuse de Inspectoratul de Securitate Publică sunt analizate în prezent ca recomandări.

ALEXEI GROSU, şef-adjunct, INSP: "Momentan avem un proiect de lege, acest proiect este în lucru, cred că în scurt timp vor fi primite careva decizii."

Potrivit datelor oficiale, de la începutul anului au fost înregistrate 50 de accidente cu implicarea trotinetelor, în urma cărora un om a murit, faţă de patru cazuri din aceeaşi perioadă a lui 2021.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter