Vremea

AVERTIZARE: Există pericol de inundații la Soroca – Dubăsari

post-img
Soroca – Dubăsari
Sursa foto: IPN

Serviciul Hidrometeorologic de Stat avertizează despre mărirea debitului de apă deversat din lacul de acumulare Dnestrovsck, care poate duce la creșterea nivelului apei pe sectorul Soroca – Dubăsari cu 2,7-4,3 metri în perioada 24-27 noiembrie. În aceste condiții este posibilă ieșirea apei în luncă și inundarea terenurilor agricole, transmite IPN.

Centrala hidroelectrică de la Novodnistrovsck la momentul actual deversează 2200 m3/s. Iar digurile de protecție pe râul Nistru au fost proiectate pentru un debit de 2400-2600 m3/s. Postul de monitorizare de la Naslavcea a indicat un nivel constant al apei în râul Nistru pe 24 noiembrie, în intervalul orelor 09:00 - 11:00.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, momentan situația nu reprezintă pericol pentru gospodăriile și casele oamenilor. Criza energetică colosală din Ucraina impune sporirea producerii energiei electrice la Centrala Hidroelectrică de la Novodnistrovsk pentru satisfacerea necesităților țării.

Din aceste considerente de la nodul hidrotehnic se deversează volume mari de apă. Specialiștii atenționează populația să țină cont de posibile creșteri de nivel al apei în râul Nistru. Informațiile vor fi actualizate în funcție de evoluția fenomenului hidrometeorologic.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter