Extern

NATO promite o cooperare mai strânsă în regiunea baltică

post-img
NATO
Sursa foto: tvr

Statele conducătoare ale grupurilor de luptă cunoscute sub denumirea de Prezenţă Avansată Consolidată a NATO urmăresc să coopereze mai strâns cu militarii din Estonia, Letonia şi Lituania, au anunţat joi, în Lituania, comandanţii respectivelor batalioane staţionate, informează dpa.

Fiecare din grupurile de luptă este format din aproximativ 1.000 de soldaţi şi este condus de naţiunea-cadru atribuită - Statele Unite în Polonia, Marea Britanie în Estonia, Canada în Letonia şi Germania în Lituania.

"Am vorbit astăzi despre câteva domenii de interes care sunt valabile pentru noi toţi şi am aflat că ne putem intensifica cu adevărat efortul în ceea ce priveşte antrenamentul, exerciţiile de antrenament, referitor la logistica, dar şi în ceea ce priveşte infrastructura", a declarat general-maior german  Harald Gante la baza Rubla. Subiectul principal a fost să învăţăm unii de la alţii, a adăugat el, notează Agerpres.

"Apărarea statelor baltice pentru noi, ca aliaţi, nu este o opţiune, este o obligaţie. Intenţia noastră este descurajarea şi apărarea", a spus Gante înaintea vizitei cancelarului german Olaf Scholz în regiune.

Cancelarul Scholz urmează să se întâlnească vineri, în Estonia, cu premierii celor trei state baltice, invazia Rusiei în Ucraina fiind un punct central pe agenda discuţiilor.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter