Europa azi

Europa Azi. Uniunea Europeană a cerut azi rezolvarea prin dialog a tensiunilor dintre SUA și China

Europa Azi

Uniunea Europeană a cerut azi rezolvarea prin dialog a tensiunilor provocate de vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. Spania e una dintre primele ţări ale blocului comunitar care începe să aplice măsuri de economisire a energiei conform planului adoptat de miniştrii energiei din Uniunea Europeană. Iar refugiaţii ucraineni care se întorc în ţara lor pot reveni în Uniunea Europeană în orice moment atât timp cât războiul cu Rusia este în desfăşurare. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.

REACŢIA U.E. PRIVIND VIZITA LUI PELOSI ÎN TAIWAN

Uniunea  Europeană a cerut azi rezolvarea prin dialog a tensiunilor provocate de  vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy  Pelosi.  Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că UE  este interesată de menţinerea păcii şi a statu quo-ului în Strâmtoarea  Taiwan, a canalelor corespunzătoare de comunicare, pentru a reduce  riscurile erorilor de calcul. Oficialul a adăugat că UE are o politică  clară privind "o singură Chină" şi recunoaşte guvernul de la Beijing ca  singurul executiv legitim al Chinei, însă doreşte totodată "relaţii de  prietenie şi o colaborare strânsă cu Taiwanul.

PRIMELE MĂSURI DE ECONOMISIRE A ENERGIEI

Spania  e una dintre primele ţări ale blocului comunitar care începe să aplice  măsuri de economisire a energiei conform planului adoptat săptămâna  trecută de miniştrii energiei din Uniunea Europeană. Planul Consiliului  UE e menit să ajute ţările membre să reziste în timpul iernii dacă Rusia  va întrerupe livrarea gazului în următoarele luni. Chiar dacă Spania e  mai puţin dependentă de gazul rusesc faţă de alte ţări ale Uniunii,  guvernul de la Madrid a decis să-şi reducă de pe acum consumul de  energie. 

TERESA RIBERA ministrul Energiei din Spania: „Toți trebuie să depunem un efort pentru a sprijini concetățenii noștri (n.r. din Europa) care aşteaptă iarna care vine cu mare îngrijorare”

Potrivit  unui decret al executivului, în toate clădirile publice şi mijloacele  de transport din Spania încălzirea trebuie setată sub 20 de grade  Celsius, iar aerul condiționat nu trebuie să fie setat sub 27 de grade.  Ușile vor trebui să fie închise, iar până pe 30 septembrie, magazinele  vor fi obligate să aibă uşi care se închid automat pentru a nu risipi  energie. Luminile din vitrinele magazinelor trebuie stinse după ora  22:00. Străzile vor rămâne însă iluminate ca până acum. Noul plan de  economisire a energiei promovează, şi lucrul de la distanță mai multe  zile pe săptămână pentru a economisi combustibil.

FACILITĂŢI PENTRU REFUGIAŢII UCRAINENI

Refugiaţii  ucraineni care se întorc în ţara lor pot reveni în Uniunea Europeană în  orice moment atât timp cât războiul cu Rusia este în desfăşurare.  Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a transmis  acest mesaj în timpul unei vizite la Kiev. După ce Rusia a invadat  Ucraina la sfârşitul lunii februarie, toate ţările UE au convenit să  primească refugiaţi ucraineni oferindu-le statut de protecţie socială  care le permite să circule şi să muncească liber în UE, să aibă dreptul  la asistenţă medicală, locuinţă şi educaţie pentru copii. Potrivit  datelor oficiale peste 9 milioane de ucrainei s-au refugiat în timpul  războiului în Uniunea Europeană. În prezent, mulţi dintre aceştia se  întorc în ţara lor. Johansson a subliniat că cei care revin definitiv în  Ucraina ar trebui să renunţe la statutul lor de protecţie temporară,  însă îl vor putea redobândi dacă vor hotărî să se refugieze din în  perioada războiului.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter