Politic

Analist politic: „După anexarea acestor teritorii de Putin, războiul ar putea foarte ușor să se extindă și asupra noastră”

post-img
Anatol Țăranu
Sursa foto: TVR MOLDOVA

Analistul politic, Anatol Țăranu, susține că după anexarea acestor teritorii de Putin, războiul din Ucraina a intrat în cu totul altă fază. Acest război ar putea foarte ușor să se extindă și asupra noastră.

„Putin îmi pare a fi irațional. Din păcate iraționalitatea este atributul unei persoane care are capacitatea să apese pe butonul roșu. Situația este foarte gravă. După anexarea acestor teritorii, războiul din Ucraina a intrat în cu totul altă fază. Acei care au urmărit cu atenție discursul lui Putin, e că rămâne să fie descifrată în detalii. Acum au fost spuse niște lucruri fundamentale. Putin din nou a reiterat de data aceasta într-o formulă și mai dură că Uniunea Sovietică este Rusia istorică și aici aduc aminte cetățenilor R. Moldova că noi facem parte din Rusia istorică pe care o revindecă Putin”, a declarat Anatol Țăranu în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLODOVA.

Totodată, Țăranu susține că acest război nu ne-a afectat pe noi în mod direct, dar ar putea foarte ușor să se extindă și asupra noastră. 

„Putin iarăși a reiterat încă o dată în cuvântarea sa noțiunea de Novorossia și iarăși aduc aminte că noi facem parte din noțiunea istorică a Novorossiei. Putin a vorbit de data aceasta nu doar despre așa zisul nazism ucrainean, el a vorbit despre occidentul colectiv care este un mare rău, și-a adus aminte despre perioada de colonizare, uitând că și Imperiul Rusiei este un mare colonizator. Putin trișează, este un ipocrit în declarații, niciodată nu poți să-l crezi pe Putin. Eu astăzi am văzut în presă discursul lui din 2014 când el a spus ca după Crimeea, nu va urma mai mult nicio regiune a Ucrainei și că Rusia nu are de gând să dezmembreze Crimeea. Iată au trecut câțiva ani și el a călcat peste promisiunile sale”, a mai spus analistul politic.

Prin urmare, Țăranu a menționat că l-a ascultat și pe Stoltenberg, și că deocamdată există o anumită abordare din partea occidentului care nu în plină măsură i-a în considerare ceea ce face și cum procedează Putin. 

„Stoltenberg a spus că noi nu îi permitem lui Putin să câștige războiul din Ucraina, dar Putin înțelege foarte bine că acest război nu poate fi câștigat de el. El nu poate să piardă războiul asta e diferența și nu e nuanță ci principiu. Pentru el pierderea războiul înseamna sfârșitul carierei politice, dar poate și a lui și de aceea el se zbate să nu piardă acest război. Sarcina lui acum este să-și păstreze propria piele și dacă sunt adevărate acele date care sunt în presă că el este un om grav bolnav, el ar putea să gândească în termenii lui,” a mai spus acesta.

Pe de altă parte, Anatol Țăranu a spus că acum o problemă fundamentală pentru NATO este cum vor reacționa ei la această cerere a Ucrainei. 

„Desigur ca NATO face orice posibil ca să evite direct implicarea, este evident, dar ar putea să se întâmple ca lucrurile să nu mai poată fi interpretate în această paradigmă. Nu știu dacă Ucraina ar putea să reziste în caz că rușii vor încerca să folosească arma nucleară, chiar și la nivel de potențial tactic. Ar putea să se întâmple că atunci ne apropiem de catastrofă și occidentul astăzi a spus acest lucru, noi avertizăm Rusia, dar nu este clar care va fi răspunsul, va fi unul foarte dur este evident. Ar putea fi un război nuclear, ar putea să fie acceptarea Ucrainei în NATO și a R. Moldova tot, nu putem să rămânem înafara unui peisaj,” a mai adăugat analistul politic.

Ediția emisiunii Punctul pe AZi din 30 septembrie poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter