Cultură

La Chişinău a fost deschis astăzi primul laborator performant de monitorizare a sistemului electro-energetic

Primul laborator performant de monitorizare a sistemului electro-energetic
Sursa video: TVR MOLDOVA

La Chişinău a fost deschis astăzi primul laborator performant de monitorizare a sistemului electro-energetic. Laboratorul a fost dotat cu echipamente speciale printr-un program care sprijină conectarea Republicii Moldova la reţeaua electrică europeană.

Iată avem un generator şi un transformator care sunt foarte încărcate. Deci noi am majorat ceva şi am vizualizat dacă rezultatele nu duc la ceva periculos.

Laboratorul a fost deschis la Universitatea Tehnnică a Moldovei și ajută specialiştii să facă simulări şi să analizeze posibile avarii în sistemul energetic.

VIOREL BOSTAN, rector, Universitatea Tehnică a Moldovei: „USAID ne-a ajutat să trecem prin acest training pe un soft foarte performant, ca apoi colegii noştri să-l introducă în conţinuturile de curs, pentru studenţii de la licenţă şi master. Împreună cu cei de la Moldelectrica vom face traininguri şi pentru personalul din afară.”

VALENTINA PÎSLARU, inginer, Moldelectrica: „Eu eram studentă, fără un loc de muncă. Faptul că am învăţat acest program inovativ m-a ajutat să mă angajez ca inginer.”

CONSTANTIN BOROSAN, secretar de stat, Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Planificat a fi construit a fost staţia back to back în Vulcăneşti care, într-o situaţie, făcea posibilă funcţionarea a două sisteme energetice. Urmărim fluxuri de buclă semnificative pe interconexiunea noastră pe care o avem cu România. MUSCA Căutăm care sunt tehnologii alternative şi sunt sigur că acest soft ne va da acest răspuns.”

Pentru crearea laboratorului s-au investit 500 de mii de lei cu ajutorul Asociaţiei Statelor Unite pentru Energie şi Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională.

Excelența Sa KENT D. LOGSDON, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova: „Acest laborator este un pas important pentru Republica Moldova, pentru un viitor energetic mai bun, pentru tranziţia ţării spre o energie nepoluantă, spre decarbonizare.”

Laboratorul a fost creat în cadrul Programului de tehnologie şi guvernanţă energetică, care sprijină conectarea Republicii Moldova la reţeaua electrică europeană.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter