Social

Soluțiile Ministerului Agriculturii pentru problemele fermierilor

Soluțiile Ministerului Agriculturii pentru problemele fermierilor

Recolta de grâu este una satisfăcătoare în acest an, dar agricultorii se confruntă în continuare cu preţurile mici la vânzare, a declarat ministrul Agriculturii la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA. Vladimir Bolea afirmă că asocierea fermierilor poate fi o soluţie pentru depăşirea problemelor cu care se confruntă. Ministrul a mai spus că, în ciuda provocărilor pe plan intern și internațional, Republica Moldova continuă să își crească exporturile agricole către Uniunea Europeană.

VLADIMIR BOLEA ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Per total, starea lucrurilor este una satisfăcătoare la această grupă, vorbim despre cerealele din toamnă. Dar în continuare agricultorii se confruntă cu preţurile, ele nu sunt cele mai mari, la cantităţile astea 3,7 sau 4,1.”

Oficialul a afirmat că gruparea producătorilor în camere agricole îi va ajuta să îşi sporească rezilienţa, întrucât aceste asocieri vor oferi fermierilor acces la resurse și informații, programe de instruire și finanțare.

VLADIMIR BOLEA ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Soluţia este asocierea. Asociera pentru a achiziţiona imputuri pentru ca să îţi poti reduce din costurile de preţ şi asocierea pentru a vinde produsul final. Alte soluţii magice nu există.”

În pofida provocărilor cu care se confruntă fermierii, Republica Moldova exportă tot mai multe produse agricole către Uniunea Europeană, a mai spus Ministrul Agriculturii. Vladimir Bolea a subliniat că prelungirea liberalizării pieţei europene oferă fermierilor posibilitatea de a-şi adapta produsele la standardele comunitare.

VLADIMIR BOLEA ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Ce este cert, în 2024, la acest moment, nu există niciun impediment din punct de vedere politic, economic, ca tu să-ți exporți producția ta în UE. UE a prelungit, pentru al doilea an consecutiv, liberalizarea definitivă pieții. Producătorii noștri de fructe astăzi lucrează la al doilea pas, și eu cred că e foarte important, ambalarea, calibrarea, lucruri care sunt cerute de către piața europeană.”

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter