Social

Ultimele inovaţii în transplatul hepatic şi chirurgia non-invazivă au fost împărtăşite de medicii din România colegilor de breaslă din R. Moldova

Inovații in medicina
Sursa video: TVR MOLDOVA

Ultimele inovaţii în transplatul hepatic şi chirurgia non-invazivă au fost împărtăşite de medicii din România colegilor de breaslă din Republica Moldova la cea de a 16-a ediție a Conferinţei ştiinţifico-practice organizate la Chișinău. Timp de trei zile, studenţii şi rezidenţii pot urmări live diferite proceduri operatorii efectuate de chirurgi de pe ambele maluri ale Prutului.

Studenţii şi rezidenţii Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie ''Nicolae Testimiţeanu'' pot învăța meserie de la cei mai buni chirurgi din Republica Moldova şi România.

"Toate noutăţile care sunt în lume se aduc cu mare greu şi la noi şi aş vrea evident să le aflăm şi noi." "Este o experienţă frumoasă şi productivă pentru că acesta este prezentul şi viitorul chirurgiei."

Comunitatea medicală a putut urmări live cum unui pacient i se oferă o şansă la viaţă printr-un transplant. Medicii din Republica Moldova au toate instrumentele pentru a salva vieţi prin intermediul acestei proceduri. Problema e că nu sunt donatori. Rudele pot fi o soluție aşa cum a fost și în cazul pacientului operat. Este al şaselea transplant efectuat în acest an dar pe lista de aşteptare sunt însă aproape 100 de pacienţi.

ADRIAN HOTINEANU, şef Catedra Chirurgie nr. 2, USMF ''Nicolae Testimiţeanu'': "Avem mai multe refuzuri decât accepturi, împreună trebuie să refacem acest program care era destul de bun până la pandemie. Suntem cu cea mai mare rată în lume de ciroză hepatică în stadiu terminal şi cu cea mai mare rată de mortalitate. Ele sunt extrem de importante, căci fără aceste colaborări strânse cu România multe lucruri nu s-ar întâmpla în Republica Moldova."

VLAD BRAŞOVEANU, şeful Secţiei de Transplant Hepatic "Dan Setlacec", IC Fundeni, Bucureşti: "-Având în vedere că numărul donatorilor cadaverici este mic încercăm să sălvam vieţi şi prin transplant hepatic de la donator viu. Există o listă de aşteptare mare şi în Moldova, există această afecţiune gravă, ciroza hepatică, de diferite cauze, cancer hepatic, ciroze biliare, toxinutriţionale care necesită transplant, aceşti bolnavi nu au o altă şansă decât transplantul de ficat."

La conferință participă și medicul Irinel Popescu, parintele transplantului de ficat din Romania, cel care, împreună cu regretatul chirurg Vladimir Hotineanu, au pus bazele acestui domeniu în Republica Moldova.

IRINEL POPESCU, director, Centrul de Boli Digestive și Transplant Hepatic, Institutul Clinic Fundeni: "Aş mai menţiona această maşină care se numeşte liver asist, înainate primeam un ficat de la un donator şi peste 80 de ani sau cu stop cardiac sau cu diverse probleme şi nu ştiam dacă ficatul va funcţiona sau nu. Acum il instalam mai intii pe masina şi timp de 2-3 ore cat perfuzăm ficatul evaluăm calitatea ficatului şi vedem dacă poate sau nu fi transplantat. Dorim cu acelaşi entuziasm şi spirit de dragoste frăţească să contribuim şi noi. Colaborarea profesională înseamnă colaborare la nivel uman, colaborare la nivel de know how, la nivel chiar de consumabile."

Chirurgia non-invazivă este viitorul iar ministrul Sănătăţii mărturisește că în spitalele din Republica Moldova există aparate moderne pentru astfel de intervenţii însă, de cele mai multe ori, nu sunt folosite din lipsă de cunoştinţe ori din alte motive.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: "Iar atunci când vorbim despre chirurgia de o singura zi, este o singură zi pentru a interveni, pentru a trata şi a trimite pacientul acasă şi pentru o ţară ca Republica Moldova care nu-şi poate permite cheltuieli foarte mari financiare, acesta practic este un colac de salvare. O să facem o inventariere foarte strictă la echipamentele pe care le avem. Ca să nu acoperim aceste echipamente cu horboţele prin birouri şi să culegem praful pe ele."

Conferințele știintifico-pracice sunt organizate anual de Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie ''Nicolae Testimiţeanu'' la inițiativa regretatului chirurg Vladimir Hotineanu.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter