Social

Tradiţionalele copturi de Paşti, sfințite chiar la fabrică

Tradiţionalele copturi de Paşti, sfințite chiar la fabrică

Tradiţionalele copturi de Paşti, produse la cea mai mare fabrică de panificaţie din Republica Moldova, au fost sfinţite înainte de a ajunge în magazine. Consumatorii vor avea de unde alege, deoarece brutarii şi cofetarii le propun o varietate de 35 de feluri de bunătăţi - de la pască şi cozonaci până la rulade. Ce-i drept, în acest an, produsele s-au scumpit cu cinci la sută.

Un sobor de preoţi a venit de dimineaţă la cea mai mare fabrică de panificaţie din Republica Moldova şi a sfinţit produsele abia scoase din cuptor. Astfel, spun feţele bisericeşti, oamenii vor putea cumpăra chiar din magazine copturile de Paşti gata sfinţite.

ÎPS VLADIMIR mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove: „Noi creştinii ortodocşi deja mulţi ani la rând venim la Combinatul acesta, facem această rugăciune, binecuvântăm ca cei care nu au posibilitatea în noaptea Învierii să vină la biserică să sfinţească cozonacul, pasca să o aibă deja sfinţită în casa sa.”

În acest an, patiserii vor coace 165 de tone de produse pascale. Iar cumpărătorii vor avea din ce alege, în funcţie de gusturi şi.. buzunare.  

SVETLANA CARAMAN tehnolog: „Preţurile sunt la fel diverse în funcţie de produs. Avem de la 30 până la 180-200 de lei. Iarăşi, în funcţie de produs, catitate şi greutatea produsului.

- E cumva o diferenţă de preţ în acest an faţă de anul trecut?
- Desigur că este, fiindcă aşa a fost situaţia. Întradevăr cu materia primă, materia părimă fiind importat.  Lucrăm cu alune, fulgi de migdale, lucrăm cu cacaua, cu ciocolata care este toată de import.”

Angajaţii spun că secretul unei copturi delicioase este... reţeta, pe care o respectă cu sfinţenie.

GABRIELA TĂTĂRUŞ angajat: „Cozonacii şi toate produsele de panificaţie anume cu caracter pascal sunt fabricate după nişte reţete foarte originale, cu ingrediente sănătoase, interesante şi foarte bune la gust.”

MARIA CERNEI angajat: „E important ca oamenii să înţeleagă că aici s-a depus şi suflet şi muncă şi bunătate sufletească ca să iasă nişte cozonaci pufoşi, să iasă gustoşi şi să fie savuraţi cu plăcere.”

Startul vânzărilor a fost dat la începutul lunii aprilie. În ajun de Paşti, în magazine va apărea şi pasca cu brânză. Preţul produselor tradiţionale de Paşti variază între 10 şi 210 lei.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter