Economic

Totul despre ajutorul de 1,9 mlrd de euro din partea UE. Ce se întâmplă în cazul unui guvern pro-rus

Video

Siegfried Mureșan, președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, a vorbit detaliat despre procedura în care autoritățile de la Chișinău vor accesa cele 1,9 miliarde de euro, dacă ar putea sau nu să beneficieze și regiunea transnistreană de acești bani și ce se întâmplă în cazul în care la Chișinău se instalează un guvern pro-Kremlin.

Pentru a accesa banii acordați de Bruxelles, mai întâi, Guvernul de la Chișinău prezintă Comisiei Europene un plan de reforme pe care și le asumă în paralel cu fondurile europene.

„În următoarele săptămâni, planul de creștere va fi depus la Comisia Europeană. Comisia Europeană este hotărâtă să îl aprobe rapid. Și în decurs de câteva săptămâni, autoritățile din Republica Moldova vor primi pre-finanțarea, 300 de milioane de euro. (...) Aceasta se va întâmpla la sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai”, a spus el.

„Și după aceea, de două ori pe an, în iunie și decembrie, autoritățile de la Chișinău vor prezenta planurile de reforme implementate și Comisia Europeană va face plăți, de două ori pe an. Cred că pre-finanțarea va veni acum, în primăvară, și cred că, în vară, prin iulie-august, va veni și prima tranșă.”

În cazul în care anumite reforme nu sunt implementate la timp, a precizat europarlamentarul, Comisia Europeană va face o plată parțială și statul va primi un termen de șase luni de zile pentru a face reformele și a debloca banii.

La întrebarea dacă regiunea transnistreană ar putea să beneficieze de aceste fonduri, Mureșan a afirmat că autoritățile din Republica Moldova decid cum implementează aceast plan de creștere.

„UE nu va impune niciodată nimic. (...) UE își dorește să ajute toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent dacă locuiesc în stânga sau în dreapta Nistrului, dacă vorbesc acasă română sau altă limbă”, a spus el.

Citește și: 1,9 miliarde de euro pentru R. Moldova: Primele fonduri vor fi accesibile în aprilie

În eventualitatea pierderii puterii politice de actuala guvernare, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova a spus că trebuie respectată legislația europeană, regulile europene, așa cum au fost votate, ca banii din acest plan de creștere să ajungă în Republica Moldova,

„Oricând Republica Moldova va avea un guvern care respectă legea, angajamentele europene, UE va susține, banii vor veni. Dacă vreodată (...), în Republica Moldova va veni un guvern care va întoarce spatele UE (...), atunci Comisia Europeană se va afla în imposibilitatea de a face plăți Republicii Moldova”, a spus el.

La începutul lunii martie, Parlamentul European a aprobat Planul de Creştere pentru Republica Moldova de 1,9 miliarde de euro.

Aceasta este cea mai mare alocare de fonduri oferită de către Uniunea Europeană de la obținerea independenței şi va sprijini Republica Moldova în perioada 2025-2027.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor