Extern

Charles Michel: Macedonia de Nord şi UE sunt aproape de un „posibil progres major” în procesul de aderare

post-img
Charles Michel

Mult amânatele negocieri de aderare la Uniunea Europeană cu Macedonia de Nord ar putea începe imediat, a declarat marţi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la Skopje, relatează DPA.

„Împreună suntem în pragul unui posibil progres major  în procesul de aderare la UE al ţării dvs”, a declarat Michel în cadrul  unei conferinţe de presă comune cu Dimitar Kovacevski, prim-ministru al  Macedoniei de Nord.

La sfârşitul lui 2020, Bulgaria  a blocat începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord, într-o  dispută legată de drepturile minorităţii bulgare din Macedonia de Nord,  limba acestui stat şi anumite chestiuni istorice.

Franţa  a prezentat recent mai multe opţiuni de compromis într-o tentativă de a  obţine progrese în această chestiune, în contextul în care tocmai şi-a  încheiat preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Aceste propuneri din partea Franţei au fost incluse în cadrul de negociere al UE care a fost prezentat Macedoniei de Nord.

Kovacevski  a declarat în conferinţa susţinută alături de Michel că acest cadru de  negociere este acceptabil. Totuşi, el a adăugat că vrea ca parlamentul  Macedoniei de Nord să discute propunerile.

În  ultimele zile, susţinătorii celui mai mare partid de opoziţie din  Macedonia de Nord, formaţiunea naţionalistă VMRO-DPMNE, a demonstrat  împotriva adoptării cadrului de negociere al UE.

VMRO-DPMNE  a descris ultima propunere franceză drept „o legalizare a asimilării  poporului macedonean”, acuzând guvernul lui Kovacevski că acceptă  „umiliri şi denaturarea identităţii”.

Cadrul de  negociere conţine câteva dintre solicitările originale ale Bulgariei,  dar include un angajament din partea Macedoniei de Nord de a include  etnicii bulgari în Constituţie.

O decizie de a  începe negocierile de aderare cu Macedonia de Nord face ca şi cauza  Albaniei să avanseze, care este şi ea blocată din cauza faptului că UE  asociază cele două cereri de aderare, mai notează DPA, citată de  Agerpres.

Înaintea veto-ului bulgar, Grecia a blocat aderarea Macedoniei de Nord timp de mai mulţi ani.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter