Economic

Relaţiile comerciale dintre cele două maluri ale Nistrului au luat amploare în ultimii trei ani. Ce spune Veaceslav Ioniţă, expert economic

Relaţiile comerciale dintre cele două maluri ale Nistrului au luat amploare în ultimii trei ani. Ce spune Veaceslav Ioniţă, expert economic

Relaţiile comerciale dintre cele două maluri ale Nistrului au luat amploare în ultimii trei ani. O analiză a expertului economic Veaceslav Ioniţă arată că zona de pe malul drept este principala sursă economică a regiunii transnistrene. Pentru prima dată, vânzările regiunii separatiste spre Chişinău depăşesc jumătate din totalul vânzărilor, iar asta poate contribui la integrarea de facto a regiunii în Republica Moldova.

Conform analizei expertilor economici, în ultimii doi ani, exporturile regiunii transnistrene către diferite ţări s-au redus cu 25 la sută.

EXPORTURILE DIN STÂNGA NISTRULUI, ÎN MILIOANE USD

Milioane dolari An 938,7 2021 738,3 2022 701,4 2023

În acelaşi timp, vânzările către malul drept au crescut considerabil, iar în 2023 vor depăși jumătate din tot comertul regiunii separatiste.

PONDEREA VÂNZĂRILOR 31,8% 2021 40,8% 2022 53,3% (estimat) 2023

VEACESLAV IONIŢĂ expert economic: „Ei au aşa, energia electrică care ne-o vând nouă şi cine ştie cât mai cumpărăm, metalul care se vinde în România – şi dacă regiunea din stânga Nistrului depinde de România în proporţie de 100% la capitolul metal, atunci România importă din regiunea transnistreană cam 3% din metalul de care au nevoie”.

15 la sută dintre vânzările regiunii transnistrene sunt în Ucraina iar cele in Federaţia Rusă sunt de mai putin de opt la sută.

ALEXANDRU FLENCHEA fost vicepremier pentru Reintegrare: „Putem constata cu toată certitudinea, integrarea de facto a regiunii în Republica Moldova deja are loc în tempouri accelerate. Aproape toţi locuitorii regiunii sunt cetăţeni moldoveni, economia regiunii vedem că se integrează tot mai mult în economia Republicii Moldova”.

Ministrul Energiei precizează, însă, că preţul la energia electrică livrată de regiunea transnistreană a scăzut în ultima perioadă.

VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: „Cel puţin de când am preluat eu mandatul, preţurile doar au scăzut. A fost o perioadă, într-adevăr, în prima perioadă a anul trecut, când era mai joasă... după am avut luna noiembrie în care practic cei din Federaţia Rusă, împreună cu cei din regiunea transinistreană, ne-au creat un fel de stres-test”.

VEACESLAV IONIŢĂ expert economic: „Cert este următorul lucru, dacă nu ar fi malul drept şi nu ar fi România, regiunea din stânga Nistrului pur şi simplu calopsează. Rubla din stânga Nistrului este fixată la 16,1 pentru un dolar. Este menţinută artificial din 2016. Agenţii economici sunt obligaţi să vândă o parte din valută la un curs care nu corespunde cu cel real. Şi asta înseamnă că ei, de fapt, subvenţionează consumul populaţiei”.

În acest an, volumul total al schimburilor comerciale dintre cele două regiuni ale Repunlicii Moldova este estimat la 570 de milioane de dolari.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter