Social

Arde de câteva zile depozitul de deşeuri de la Hâncești

Arde de câteva zile depozitul de deşeuri de la Hâncești

Arde de câteva zile depozitul de deşeuri al Întreprinderii Municipale Regia Ara din Hânceşti. Flăcările au izbucnit în noaptea de 25 spre 26 septembrie şi s-au extins pe aproape un hectar şi jumătate. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, incendiul a fost localizat şi se acţionează pentru lichidarea lui.

GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: „La acestă groapă de gunoi sunt aduse zilnic peste 80 de tone de deșeuri colectate din municipiul Hancesti. Desi flăcările nu s-au întins prea mult, incendiul încă nu a fost lichidat iar gunoaiele continuă să fumege pentru a patra zi consecutiv”.

OCTAVIAN BUCŞĂ, şef adjunct, Direcția Situații Excepționale Hîncești: „Este dificil deoarece sunt foarte multe deşeuri din plastic, care sunt atât în exterior, cât şi în interiorul gropii de gunoi. La moment continuă să lucreze o echipă de pompieri cu o autospecială deoarece noi suntem în faza de monitorizare a incendiului pentru a nu se propaga către vecinătăţi”.

Groapa de gunoi din Hânceşti se întinde pe trei hectare și este exploatată de mai bine de zece ani.

„E foarte rău. E mult fum. Văd că se chinuie de câteva zile să-l stângă dar nu e posibil. El dedesupt mocneşteşi sperăm să-l stângă. E rău pentru noi pentru că nu putem deschide o fereastră, nu putem înşira nişte haine afară. Din casă nu mai ieşi. Cum să ieşi din casă? Nu poţi ieşi. Te înăduşi. Vă spun că era imposibil, nici nu te vedeai prin ogradă. E foarte toxic. Dimineaţă, dar şi acum miroase a fum. Dar cine a dat foc nu ştiu”.

ALEXANDRU BOTANRI, primar, Hînceşti: „Este o situaţie complicată aici. S-a aprins ceva la fundul gunoiştei. Informaţie concretă, din ce cauză s-a aprins, nu avem. Am avut plângeri, în prima zi, din partea locatarilor din marginea oraşului. După asta s-a mai normalizat situaţia. Astăzi, faţă de cum a fost e altfel”.

TUDOR ROTARU, inspector principal, Inspecţia pentru Protecţia Mediului Hânceşti: „Situaţia este gravă din motivul că deşeurile sunt de diferite provenienţe, inclusive plastic, cauciuc. Toxicitatea emisă se poate afla doar prin prelevările probelor de laborator”.

Potrivit, Inspecţiei pentru Protecţia Mediului Hânceşti, pentru nerespectarea regulilor de exploatare a locului de depozitare a deşeurilor, Întreprinderia Regia Ara riscă o amendă de pănă la 15 mii de lei.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter