Justiție

Un cetățean al Republicii Moldova a fost arestat pe aeroportul din Verona și dus imediat la închisoare. Era membrul unei bande care, în 2015, au comis un jaf la comandă la Muzeul Castelvecchio

post-img
Poliția italiană

Un cetățean al Republicii Moldova, în vârstă de 44 de ani, a aterizat duminică dimineață pe aeroportul din Verona cu un zbor din Chișinău, unde a fost oprit și arestat de poliția de frontieră. A fost dus imediat la închisoare, unde are de executat o pedeapsă de aproximativ 6 ani.

Potrivit presei italiene, bărbatul făcea parte din banda de profesioniști, formată din membri de origine italiană și est-europeană, care, în seara zilei de 19 noiembrie 2015, după ce au imobilizat paznicul și casierul, au pătruns în muzeul Castelvecchio, reușind să fure 17 lucrări expuse, în valoare de peste 15 milioane de euro.

Dintre picturile eliminate, s-au remarcat capodopere ale unor artiști istorici de renume mondial precum Rubens, Bellini, Pisanello, Mantegna și Tintoretto.

Cercetările, începute sub coordonarea parchetului și în colaborare cu Serviciul Operațional Central al poliției de stat și comandamentul operațional central al Carabinieri pentru Protecția Patrimoniului Cultural, au dus la identificarea și arestarea a numeroși membri ai bandei

Aceștia erau cetățeni ai Italiei și ai Republicii Moldova și erau specializați în furturi de artă la comandă. În mai 2016, toate tablourile furate au fost găsite și recuperate de poliția ucraineană din regiunea Odesa.

Odată îndeplinite formalitățile, bărbatul a fost dus la închisoarea din Verona, unde va trebui să execute o pedeapsă de aproximativ 6 ani de închisoare pentru infracțiunile de complicitate la tâlhărie calificată și răpire.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter