Actualitate

EXCLUSIV. Air Moldova s-ar putea transforma într-un SRL, iar compania şi-ar putea pierde statutul de operator aerian

EXCLUSIV. Air Moldova s-ar putea transforma într-un SRL, iar compania şi-ar putea pierde statutul de operator aerian

Compania Air Moldova s-ar putea transforma într-un SRL şi şi-ar putea pierde statutul de operator aerian. Potrivit Autorităţii Aeronautice Civile, o comisie se va întruni, după 31 ianuarie, pentru a stabili dacă i se va revoca acest drept. Acum, Air Moldova nu are niciun avion funcţional. Singura aeronavă a companiei este în reparaţii.

IRINA BODOLICA purtător de cuvânt, Autoritatea Aeronautică Civilă „:Compania aeriană Air Moldova are suspendat certificatul de operator aerian până pe 31 ianuarie curent. Ulterior, Comisia pentru certificare, urmează să se întrunească într-o şedinţă pentru a conveni asupra revocării certificatului, dat fiind faptul că compania nu mai întruneşte condiţiile pentru certificare. În situaţia în care, compania nu mai deţine un certificat, nu mai poate efectua zboruri comerciale dar va continua să există ca o entitate cu răspundere limitată."


În august 2023, a expirat certificatul de navigație a singurei aeronave pe care Air Moldova o are în gestiune. Aceasta este şi acum în mentenanță iar operatorul nu dă asigurări că avionul va fi funcţional, în scurt timp. Contactat de TVR MOLDOVA, directorul Air Moldova, Alexandru Ceban, a refuzat să comenteze. Am expediat o solicitare către companie, dar nu am primit niciun răspuns. Sute de oameni care şi-au cumpărat bilete la Air Moldova riscă să-și pirdă banii.


TATIANA FRUNZĂ şef Direcţie, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor: „Din numărul total de peste 1500 de petiţii, în cadrul inspectoratului, au parvenit, pe domeniul avia, 75 de petiţii.  În acest moment MUSCĂ.20  se află, în examinare, nouă petiţii în examinare, cu subiectul zbor anulat, Air Moldova."


IRINA BODOLICA purtător de cuvânt, Autoritatea Aeronautică Civilă: „Pasagerii care au cumpărat bilete prin intermediul site-ului Air Moldova şi au făcut plata  direct cu cardul se pot adresa la banca emitentă a cardului cu o solicitare de charge back pentru a le fi returnaţi banii pentru serviciul neprestat."


Situaţia se complică, însă, în cazul celor care şi-au procurat bilete prin intermediul agenţiilor de turism sau cu bani direct de la operator. Acum, păgubiţii trebuie să aştepte ca Air Moldova să declare falimentul, potrivit autorităţilor, iar banii le vor fi recuperaţi în urma activelor vândute ulterior.

VADIM CHEPTANARU jurnalist TVR MOLDOVA: „Pe portalul şedinţelor de judecată a Ministerului Justiţiei am numărat peste 50 de procese de judecată, intentate împotriva Air Moldova de către consumatori. Aproape toate se referă la încasarea prejudiciului material."


Şi asta doar la sediile Judecătoriei Chişinău. Procesele sunt mai multe, și în alte instanţe din Republica Moldova. Din februarie 2023, Air Moldova şi-a tot anulat zborurile, până în aprilie 2023.


De atunci, compania are și conturile blocate, din cauza datoriilor. În mai, operatorul a cerut instanței acordul să facă o restructurare accelerate a companiei, pentru a depăși dificultățile financiare și a evita falimentul.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter